Telekomiseadmete tootjad Nokia ja Ericsson lahkuvad aasta lõpus Venemaalt, mis toob kaasa riigi mobiilsidevõrgu nõrgenemise. Mitu asjaga seotud allikat ütlevad, et mobiiltelefonide kasutajad seisavad pärast seda silmitsi aeglasema alla- ja üleslaadimisega ning katkevate kõnedega. Ette võib tulla ka pikemaid katkestusi, kuna operaatorid ei saa enam tarkvara uuendada või parandada ning varuosade laoseisud vähenevad kiirelt.

Ericsson ja Nokia haldavad ligi 50% Venemaa tugijaamadest, samuti toodavad nad kõike alates antennidest kuni riistvarani. Lisaks pakuvad nad ka tarkvara, mis võimaldab võrgu eri osadel koos töötada, ning tarkvarauuendusi.

„Töötame aasta lõpuni,“ sõnas Reutersile Ericssoni finantsjuht Carl Mellander. Nokia tegevjuht Pekka Lundmark ütles: „Meie lahkumine on täielik. Me ei kavatse Venemaale midagi tarnida.“

Panustatakse kodumaisele tootmisele

Venemaa majandus on seni lääne sanktsioonidest hoolimata päris hästi hakkama saanud, kuid Nokia ja Ericssoni lahkumisel võib tavaliste venelaste igapäevaelule olla muudest keeldudest suurem mõju. Võib juhtuda, et tänapäeval nii lihtne asi nagu kellelegi helistamine muutub võimatuks.

Venemaa võimud ei ole Nokia ja Ericssoni lahkumist veel kommenteerinud, kuid kommunikatsiooniminister Maksut Šadajev ütles sel nädalal varem, et neli kohalikku telekomioperaatorit plaanivad koonduda, et toota seadmeid Venemaal. Telekomiettevõtted ei ole seda ise kommenteerinud.

Vene valitsus on viimastel aastatel aktiivselt vähendanud riigi sõltuvust välismaistest telekomifirmadest ning kodumaiste tootjate turuosa on kasvanud 25 protsendini. Tööstusharuga kursis olijad arvavad aga, et see on suur vähikäik, kuna muu maailm liigub 5G kasutuselevõtu poole.

„Kui see olukord kestab aastaid, liigub Venemaa mobiilside tagasi 1990. aastate lõppu – mobiilidel oli levi ainult suurtes linnades ja rikastes piirkondades,“ sõnas IT-väljaande ComNews juht Leonid Konik. Maapiirkonnad on ilmselt esimesed, kes levist ilma jäävad, kuna operaatorid keskenduvad just linnadele.

Jaga
Kommentaarid