Põhja prefektuuri küber- ja majanduskuritegude talituse juht selgitab, et raha püütakse välja petta erinevate skeemidega. „Levivad petukõned, mida tehakse nii pankade, politsei ja Google assistendi nimel. Kõnes väidetakse, et kontol toimub kahtlane tehing ja selle takistamiseks palub helistaja jagada autentimiseks vajalikke PIN-koode,“ toob Kelt välja.

Lisaks on levinud ka pettused, kus inimestele saadetakse õngitsussõnumeid pankade ja kullerfirmade nimel. „Pankade nimel saadetud õngitsussõnumis kirjutatakse, et kontol toimub kahtlane tehing. Kullerfirmade nimel väidetakse, et paki kohaletoimetamisel on tekkinud tõrked.“ Kelt lisab, et sõnumisse on lisatud link, mis suunab inimest hästi jäljendatud ettevõtte kodulehele. Samuti saadetakse taolise sisuga e-kirju.

Levinud on ka e-kirjad, kus inimesi süüdistatakse lastega seotud pornograafilise sisu vaatamises. „Nende kirjade välimus muutub koguaeg, aga eesmärk jääb samaks – survestada inimest raha kandma kriminaalmenetlusest pääsemiseks. Neid kirju saadetakse politsei, mõne ministeeriumi või muu riigiasutuse nimelt,“ sõnab Kelt. Ta kinnitab, et ükski riigiasutus ei saada selliseid kirju ega hakka ka tulevikus seda tegema. Taolised kirjad tuleb kustutada.

Kelmid tegutsevad ka sotsiaalmeedia ja ostu-müügi platvormidel. „Viimasel ajal levib skeem, kus ostjaks osutub kelm, kes pakub müüjale, et kuller tuleb isiklikult kohale ja müüja ei pea midagi tegema, kui ainult andma oma telefoninumbri, meiliaadressi ja siesta ühele veebilehele oma pangakaardi andmed. Tegelik eesmärk ei ole eseme ost – kelmid küsivad neid andmeid järgmiste pettuste läbiviimiseks ja ka pangakontol oleva raha varastamiseks.“

Palju on ka investeerimispettusi, kus inimestele lubatakse kiirelt suurt kasumit. „Pealtnäha usaldusväärsel investeerimise platvormile kannab inimene oma raha, näeb kuidas tekib kiirelt kasum, kuid alles mitu kuud hiljem selgub, et seni investeeritud raha ja kasumit kätte ei saa.“ Keldi sõnul levib arusaam, et kelmide välja mõeldud veebilehed on koheselt ära tuntavad, kuid see pole nii, sest veebilehtede tegemine pole kuigi keeruline. „Soovitan alati alustada investeerimisega oma kodupangast või pidada nõu mõne investoriga.“

Soovitused, kuidas end kelmide eest kaitsta:

1. Ole ümbritseva info osas kriitilisem, sest kelmid mõtlevad välja koguaeg uusi skeeme ja püüavad ära kasutada inimeste tähelepanematust.

2. Ära jaga mitte kellegagi oma autentimiseks (Mobiili-ID, Smart-ID ja ID-kaardi) kasutatavaid PIN-koode.

3.Ära sisesta oma krediitkaardiandmeid veebilehtedel, mille lingid on saadetud tekstsõnumis, e-kirjas või mõnes muus vestluskeskkonnas.