Taastuvenergia toetuskeem loodi 2007. aastal, et aidata turule uusi taastuvvõimsusi. Kõige rohkem tuuleparke loodi aastatel 2011–2012, mil elekter maksis neli senti kilovatt-tunni eest. Kuid kahel viimasel aastal maksis elekter 8,6 ja 19,2 senti kilovatt-tunni eest ehk oli kaks kuni ligi viis korda kallim.

Muu hulgas taastuvenergiaga tegelev Oleg Ossinovski ütles eelmisel sügisel Eesti Ekspressile, et taastuvenergiatootjad teenisid mullu ülikasumeid.

„Kas nüüd ülikasumeid... Tegelikult me peame arvestama, et enne seda oli väga pikk periood, kus elektri hind oli väga madal. Praegu on tõesti hinnad on kõrgemad ja on võimalik kasumit saada,“ ütles majandusministeeriumi asekantsler Timo Tatar.

Eesti suurimad taastuvenergia tootjad Utilitas ja Eesti Energia ütlesid „Aktuaalsele kaamerale“, et neil ei ole võimalik praegu taastuvenergia eelmise aasta tulemusi avaldada. Küll aga seisab Eesti Energia kodulehel mustvalgelt: taastuvenergia tootmisest on kujunenud kaugelt kõige kasumlikum tegevusvaldkond.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaal.