See tähendab kõige järsemat langust alates aastast 1995, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg. Möödunud aasta sama ajaga võrreldes oli langus 4,6 protsenti.

Mullu neljandas kvartalis tõmbus euroala majanduse kogutoodang ELi statistikaameti teatel kokku 1,6 protsendi võrra eelnenud kvartaliga võrreldes.

Euroala inflatsioon oli aprillis 0,6 protsenti.

Ettevõtted eurot kasutavates maades on tootmist vähendanud ja töötajaid koondanud, et kuue aastakümne kõige raskem majanduslangus üle elada, eriti kannatavad eksportivad ettevõtted, sest tarbijate nõudlus üle kogu maailma väheneb.

Töötajaid koondavate ettevõtete hulgas paistavad silma autotootjad, nende hulgas ka maailma suurim luksusautode tootja Bayerische Motoren Werke (BMW), mille peakorter asub Münchenis. "Me ei oota stabiilset taastumist enne 2010. aastat," kommenteeris BMW juht Norbert Reithofer.

Kogu Euroopa Liidus langes sisemajanduse koguprodukt (SKP) selle aasta esimeses kvartalis mullu sama ajaga võrreldes 4,4 protsenti ja eelmise kvartaliga võrreldes 2,5 protsenti, teatas täna Euroopa statistikaamet Eurostat.

Viimati nähti sarnaseid numbreid 13 aastat tagasi. Tuleb siiski täpsustada, et kõik riigid ei ole veel oma esimese kvartali tulemusi avaldanud. Näiteks pole veel andmeid Soome ja Rootsi kohta.

Kõige kiiremad langused on Balti riikides, Lätis 18 protsenti, Eestis 15,6 protsenti ja Leedus 10,9 protsenti. Suurematest riikidest rääkides langes Saksamaal sisemajanduse koguprodukt 3,8 protsenti, Itaalias 2,4 protsenti ja Prantsusmaal 1,2 protsenti. Ameerika Ühendriikides oli majanduse kahanemine esimeses kvartalis 2,6 protsenti.