Merko Ehituse lepingust taganemine jõustus esmaspäeva õhtupoolikul. AS-i Rakvere Vesi tootmisdirektori Aivar Lõhe sõnul oli põhjusi, mida Merko lepingust taganedes esitas, mitu. "Aga põhiline oli ikkagi ehitusturul kujunenud olukord, kus ehitajad lihtsalt ei tule riigihankel pakutud summadega enam välja," lausus Lõhe.

Merko Ehituse insenerehitusdivisjoni direktor Arno Elias aga väitis, et leping lõpetatakse tellijaga erimeelsuste tõttu, mis tekkisid tehniliste lahenduste puhul ja lepinguliste protseduuride täitmisel, vahendas BNS.

Lõhe sõnul on Rakvere Vesi esitanud Merko Ehituse lepingust taganemise teatele vastuargumendid. "Osaliselt on küll lepingust taganemise põhjuseks toodud punktidel sisu taga, aga meie hinnangul ei anna need siiski veel alust lepingust taganemiseks," ütles Lõhe.

Ehitustegevus Rakverre vee- ja kanalisatsioonitorustike rajamisel on praeguse seisuga lõpetatud, torustikud konserveeritakse ja akteeritakse.

"Ehitajaga on kokku lepitud, et tänavakatted taastatakse ja tehakse ka vajalikud haljastustööd," rääkis Lõhe. Elias lubas, et tänavad ja haljasalad saavad korda augusti lõpuks.

Praeguse seisuga on Rakvere veemajandusprojektist valmis umbes 35–40 protsenti. Selle edasine areng sõltub uuest ehitushankest.

Lõhe rääkis, et Rakvere Vesi alustas juba teisipäeval läbirääkimisi konsultantidega uue riigihanke kokkupanemiseks. "Kui kõik laabub väga hästi ja vaidlustusi ei tule, peaks ehitus jätkuma järgmise aasta esimesel poolel." Lõhe hinnangul võib prognoosida, et uus hange kujuneb eelmisest kallimaks.

Rakvere ja Sõmeru veemajandusprojekt sai 2008. aasta detsembris Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist keskkonnainvesteeringute keskuse kaudu toetust 13,2 miljonit eurot. Investeeringute kogumaksumuseks kalkuleeriti 20,2 miljonit eurot.

Riigihange kuulutati välja 2009. aastal, kuid vaidlused võtsid aega nii kaua, et kopp löödi maasse mullu 28. septembril. Esialgse kava kohaselt pidid tööd lõppema 2012. aasta kevadel. Merko Ehituse esindajate hinnangul on tööde lõpetamiseks vaja veel vähemalt aastat.

Kokku nägi suurprojekt ette Rakvere linna 31,34 kilomeetri vee-, 28,53 kilomeetri kanalisatsiooni- ja 9,48 kilomeetri sademeveetorustiku paigaldamise.

Seni ei ole suurprojekt tarbijatele vee hinnatõusu kaasa toonud, aga kui ehitushindade kallinemise tõttu tuleb Rakvere Veel omaosalust oluliselt suurendada, ei ole ilmselt ka vee- ja kanalisatsiooniteenuse hinnatõusust pääsu, märkis ajaleht.