Värske firma koondab kaubamärke Ruut, Ring ja Highstar, mida televaatajad teavad menukate telemängude ja meelelahutussaadete lõputiitritest.

Juriidiliselt on ettevõte alles loomisel, kuid tegevus käib täie hooga.

Tema üheksast saatest koguni kaheksa kuuluvad oma kanalil kümne vaadatuma saate sekka. Kõige popim neist TV3 telemäng "Kuldvillak". Tippkümnest jääb välja ainult "Sputnik", sest see on venekeelne ehk mõeldud vähemusele.

Uue toomiskeskuse panid kõigi silme all, ent samas justkui märkamatult kokku kuus pintsaklipslaste põlvkonna esindajat. Nad kavatsevad ühendada mitu kaubamärki ja mitme firma tegevuse, kusjuures ettevõtete juriidiline staatus on veel lahtine.

Omanike nimekirja alustab Kiur Aarma, kes juhib koos Hannes Võrnoga TV3 jutusaadet "Kahvel". Teleärisse sukeldus Aarma mullu kevadel, kui asutas oma saate tootmiseks osaühingu Eetriüksus.

Tema partneriks sai edukas investeerimispankur Tõnis Haavel (31), kelle nimi on hästi tuntud börsimänguritele. Just see noorhärra lõi Eestis keerulise optsioonide, forvardite ja futuuride turu, mille eesmärk on aktsiate ja võlakirjade tulevaste hindade äraarvamine ning nende peale rahaga mängimine. Need tehingud muutusid 90ndate keskel nii popiks, et Talse lendas raketina taevasse ja läks lõpuks suure pauguga lõhki.

Paar aastat tagasi lahkus noorhärra koos oma ülemuse Rain Lõhmusega Hansapangast ja lõi investeerimispanga LHV. "H" tähistab selles lühendis Haavelit.

Uues telefirmas hoolitseb Haavel finantspoole ja ärilise ülesehituse eest.

Kolmas osanik on Kaupo Karelson (27), kelle äri laienes hüppeliselt paar aastat tagasi, kui sai õiguse toota riigitelevisioonile saateid "Kuulus ja kummaline" ning "Reisile Sinuga".

Täna tunnistab Karelson, et tegi tookord vea: "Saadete vastu saadud reklaamiaega müüdi õige pea turul odavamalt sellest hinnast, mis oli vajalik saadete tootmiseks."

See tähendas, et Karelsoni firma Highstar Productions lõpetas eelmise aasta üheksa miljoni krooni suuruse käibe juures 730 000 krooni suuruse kahjumiga.

Highstari saatus firmana on lahtine. Kaubamärgina jääb see mõneks ajaks kindlasti kasutusse, sest seda tunnevad partnerid välismaalt. Samuti jätkatakse selle nime all saadet "Tähed muusikas". Ülejäänud telemängudele on mõeldud kaubamärk Ring ning ajakirjanduslikele saadetele Ruut.

Highstarist pärineb ka neljas osanik, rezhissöörina tuntud Rando Pettai (36), kes on tunnustatud reklaamitegija ja Eda-Ines Etti eurolaulu "Once In A Lifetime" video autor.

Viies osanik on telemängude spets Teet Margna (29), kes kogus tuntust "Teet or Alive'i" juhina ning veab praegu TV3 kõige popimat saadet, mälumängu "Kuldvillak".

Margna: "Oleme niinimetatud üleminekuaja lapsed - alustanud koos esimeste erakanalitega ja õppinud vigadest koos nendega... Nii nagu arglikult alustasid kunagi telekanalid, alustasid mõni aasta hiljem iseseisvad tootjad. Igaüks eraldi, igal saateke või paar, igaüks sõltumas telekanali või mõne selle võtmefiguuri sümpaatiast. Uue firma eesmärk on jalule jääda, tugevdada kohti, mis nõrgad, leida sünergiat ja kasvatada efektiivsust."

Omanike nimekirja lõpetab uue firma direktriss, igapäevaasjade eest hoolitsev Monika Vichmann (32), kelle perest tuntakse rohkem küll tema abikaasat. Marcel Vichmann alistas tänavu kohtus Hansapanga, ostis Edelaraudtee, proovis erastada Eesti Raudteed ning ajab edukalt kinnisvaraäri.