New Yorgi föderaalprokurörid esitasid kolmapäeval USA börsil oma kodutarvetefirmaga hiigelvaranduse teeninud Martha Stewartile kriminaalsüüdistuse siseinfo kuritarvitamises ning võimudele valetamises, mille eest võib teda oodata kuni 25-aastane vanglakaristus ja kahe miljoni dollariline trahv.

1990. aastate lõpus omanimelise firma Martha Stewart Living Omnimedia börsile viinud ja sellega ligi miljardidollarise varanduse teeninud Stewartit süüdistatakse siseinfotehingus sõbra firma aktsiatega.

Stewart müüs talle kuulunud 4000 biotehnoloogiafirma ImClone Systems aktsiat 2001. aasta viimastel päevadel, teenides 45 000 dollarit puhastulu.

Müük toimus päev enne seda, kui USA föderaalne ravimiteamet teatas, et ei kiida heaks firma poolt pakutud vähiravimit Erbitux, millele ImClone’i aktsiad reageerisid kohe järsu langusega.

Stewartiga samal päeval olid oma aktsiad müüki pannud ka ImClone’i rajaja Sam Waksal ja tema tütar ning kuna Waksal oli Stewarti lähedane tuttav, tekkis kahtlus, et oma müügiotsuses lähtusid kõik kolm ravimiametist välja imbunud siseinfost, mis ülejäänud aktsionäridele ei olnud veel kättesaadav.

Börsiseaduste kohaselt kujutab selline käitumine endast kuritegu. Kohe kui skandaal lahvatas, hakkas Stewart kategooriliselt eitama, ja eitab senini, et käitus ebaseaduslikult.

Tema versiooni kohaselt oli ta oma maaklerile andnud juba varem korralduse müüa ImClone’i aktsiad kohe, kui nende kurss langeb teatud tasemeni. Prokuröride pikk uurimine näitas aga vastupidist - ärinaine ilmselt valetas.