Kersti Kraas

Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsiooni tegevjuht

•• Oleme väga nördinud. Valitsus sirutab järjekordselt käe lõpptarbija kallale, olgu see siis füüsiline isik või ettevõtja. Valitsus peaks kõigepealt peeglisse vaatama ja oma taskud läbi uurima.

Kui riik makse tõstab, ei laeku talle sellest rohkem, vaid hoopis vähem tulu. Majutusasutuste käibemaksu tõstmine viib selleni, et lätlased võtavad siinsete ettevõtete tulu endale – on juba võtnudki. Ravimite ja trükiste käibemaksu tõstes läheb valitsus taas nõrgemate kallale.


Lasse Lehis

Eesti maksumaksjate liidu

juhatuse esimees

•• Sellise kava poolt olla ei saa. Osa muudatusi toob riigile sisse suhteliselt vähe, kuid nendega kaasnev moraalne kahju  kaalub saadava kasu üles. Mõni muudatus aga toob niigi raskes olukorras ettevõtlusele nii suurt kahju, et neid võiks rakendada ainult juhul, kui kusagilt enam kuidagi kokku hoida ei ole võimalik. Mõne muudatuse oleks veel aasta tagasi võinud ellu viia. Praegu aga seavad need ohtu ettevõtete ja töökohtade püsimise ning võivad vähendada maksulaekumisi mujalt.

Siim Raie

Eesti kaubandus-tööstuskoja peadirektor

•• Eks me oleme kõigi ettevõtjatega nõus, et valitsus peaks otsima kokkuhoiuvõimalusi avalikus sektoris enne maksutõusu teed minemist. Selge on, et maksutõus majandusliku kohanemise protsessi ajal ei aita meid uuele tõusule. Arusaamatuks jääb, miks vaatab valitsus vaid eelarve tulude poolt, mitte aga kulude poolt.

Praeguses olukorras tuleb kasuks ka tingimuste stabiilsus. Mida etteaimatavam on ette-võtluskeskkond, seda kiiremini jõuame me ka uuele kasvule.

Marje Josing

Eesti konjunktuuriinstituudi

direktor

•• Negatiivselt. Iseäranis häirib just kiirustamine, analüüsi puudumine. Eelarvet peaks praegu vaatama sellest nurgast, kuidas inflatsiooni pidurdada. Muidu võib tekkida väga ohtlik kombinatsioon: kõrge inflatsioon, majandusseisak ja suur töötus.

Praeguse otsusega kaasneb meeletult infomüra – palju muudatusi tehakse korraga. Ettevõte vajab pikemat perspektiivi, et ta saaks teha oma äriplaane. Mitte nii, et kolme-nelja kuu pärast mingi maks tõuseb – see on valus.