Narva jõe ja Soome lahe vahelisele maatipule hotelli ja surfikeskust kavandav AS SunWave otsib strateegilisi partnereid piiri tagant, et meelitada Eestisse suvel Venemaal jõustunud seadusega ääremaadele surutud kasiinodest ilma jäetud Peterburi rahakaid kliente.

„Oleme keskuses kasiino jaoks ruumid reserveerinud,” kinnitas SunWave’i juht Hardi Murula. Tema sõnul on projekti süda Eestis ainulaadne kinnine kunstlainetega surfikeskus, ometi tutvustavad arendajad Vene poolele 19 000 ruutmeetri suurust ehitist eelkõige kasiinoprojektina, mis haarab arendusest vaid 1000 ruutmeetrit.

Murula sõnul on meelelahutus- ja vabaajakeskus kompleksi kindel osa, kuid välisriikide kodanikele mõeldud kasiino vajab strateegilisi partnereid ka piiri tagant. „Turundusette­võt­teid kindlasti, aga võib-olla ka operaatorit,” ei välistanud ta, et selle omanikuks võib saada mõ­ni Eestis tegevusluba taotlev välismaine ettevõte.

SunWave’i surfikeskuse ehitamist loodab ettevõte alustada 2010.–2011. aastal ja uksed avada 2012. aastal.

Ettevõtte omanikeringi moodustavad oma firmade kaudu Eesti ärimehed Paul Muttanen, Indrek Uudeküll, Illar Kaasik ja Mart Lee. Aktsiakapitalist pool ehk 2,4 miljonit krooni kuulub Muttaneni firmale OÜ Pantim.

Endise katlamaja territooriumile kerkiva ligi 290 miljoni kroonise arenduse maksumusest osa loodavad ärimehed katta Ettevõtluse Arenduse Sihtasutuse (EAS) toel, kes on kiitnud heaks 50 miljoni kroonise eeltaotluse – selle sisse ei kuulu küll 14-korruseline hotell ja kasiino. „Eelkõige näeme potentsiaalseid partnereid lähiriikidest – Venemaalt ja Soomest,” lisas Murula.

Miljöö on tähtis

EAS-i toetuses käsitletud surfikeskusesse on planeeritud tema sõnul kaks tehislaineseadet.

Narva-Jõesuu linnaarhitekti Andres Toome hinnangul sobib neeme loodetipul asuva tuletorni lähedale rajatav kõrghoone ka mere poolt vaadates linna siluetti. „Neeme tipp on linna värav ja Narva jõgi on linna kolmas sissesõit,” põhjendas ta miljöö kujundamise olulisust. „Mõte oligi teha sinna kõrgem ehitis, see on esimene samm piirkonna atraktiivseks muutmisel.”

Praegu asuvad neemel trööstitud kalatööstusettevõtte hooned ja piirivalve krunt, uus ehitis annaks võimaluse meelitada turiste südalinnale lähemale. „Seal on unikaalne geograafiline ressurss, mis pole praegu kõige sobivamalt kasutust leidnud,” märkis ta.

Tööstuse asemel tugevuseks turism

•• Surfikeskust, hotelli ja kasiinot arendava AS-i SunWave juhatuse liikme Hardi Murula kinnitusel on Narva lahte ulatuvale neemetipule rajatav hoone hästi vaadeldav kogu Narva-Jõesuu seitsme kilomeetri pikkuselt liivarannalt ja ka Venemaa poolt.

•• Surfikeskuse vahetus läheduses rannal lõpeb tulevikus ka omavalitsuse juhtimisel rajatav jõepromenaad. „Kindlasti ei ole Narva-Jõesuu tugev külg enam tööstus, vaid eelkõige turism,” arvas ettevõtte esindaja.