Majaehitaja.ee juhataja Eno Pappel ütles, et hinnapakkumiste kogujal ei tasu lootagi, et ta saab kõigi pakkujate käest soovitud detailsusega info. "See ei õnnestu sageli isegi siis, kui seda spetsiaalselt paluda," kinnitas ta, vahendab Äripäev.

Pappel selgitas, et ehitusfirmad koostavad hinnapakkumisi erinevate eelarvestamisprogrammidega või lausa Exelis ning neil on välja kujunenud harjumused, kuidas pakkumised lahti kirjutada. Erinevalt koostatud hinnapakkumisi aga ei õnnestu hiljem võrrelda ja kogu kõrvutamine taandub üldnumbri hindamisele.

Pappel soovitas küsida hinnapakkumist konstruktiivosade kaupa, mille puhul on nendes sisalduvad tööd arusaadavad. Ta möönis, et hinnapakkumiste kvaliteet sõltub ka projektist. "Korraliku põhi- ja tööprojektiga ehitatakse eramaju kahjuks harva, kuna tellija otsib sageli kokkuhoidu just projekteerimise arvel," nentis ta.

Uus Maa ehitusosakonna juht Guido Miller soovitas siiski nõuda detailset ja lahtikirjutatud hinnapakkumist, et hiljem ei tekiks tellija ja ehitaja vahel vaidlusi. Tellija võiks koostada pakkumistabeli, et ehitajail oleks pakkudes ees struktuur. Nii saab hindu hiljem paremini võrrelda.