Äripäev tervitab seda tehingut, sest see annab Öseli üles töötatud kaubamärkidele võimaluse Balti turul laieneda. Samuti on sellest oodata võitu nii Öseli praegustele omanikele kui A.Le Coqile.

Peamiselt õlle tootmisele keskenduv A.Le Coq soovib Öselit osta, et laiendada karastusjookide tootmist. Ösel on oma mahlade, vitamiinijookide ja jääteedega Eesti karastusjookide turu tõsiselt ette võtnud. Juba aasta alguses oli Ösel mahlaturul selge turuliider, tänavu on Ösel Foodsi käive ligi poole võrra ja kasum üle kahe korra kasvanud.

Tarbijale Ösel meeldib, näiteks õunamahlajook väikese piimaga kuulutati selle aasta Eesti parimaks mittealkohoolseks joogiks. Eestlane joob üldse mahla ja vett aina enam, samas kui õlut joodi sel kevadel-suvel vähem, kui eelmisel. A.Le Coq loodab Öselit ostes hakata tootma oma mittealkohoolseid jooke praeguses Ösel Foodsi tehases. Praegu kurdavad omanikud, et tootmisvõimsus on neile pudelikaelaks. Tartus on tehases kitsas läinud — ühel pool Tähtvere mäel asuvat tehast on lauluväljak, teisel pool park, kolmandast küljest juba kõik krundid ostetud. “Ösel Foodsi omandamine annaks laiendamiseks võimaluse,” märgib A.Le Coqi juhatuse esimees Tarmo Noop.

Öseli praegustele omanikele, seitsmele eestlasest eraisikule, oleks see tehing samuti kindlasti kasulik. Alles sel kevadel müüs endine soomlasest omanik Carl-Erik Sundblad oma 75 protsenti aktsiaid maha ettevõtte juhtkonnale ja ühele firma asutajale, Toivo Altile.

Praegustel omanikel võib olla müügisoovi taga kaks põhjust. Esiteks võtsid nad kevadel, kui firma vahetas omanikku 120 miljoni krooniga, aktsiate ostmiseks laenu. On tõenäoline, et laenud hakkasid omanikke rõhuma. Kuid teiseks põhjuseks võib olla ka lihtsalt see, et tehing on hea. Firma töötati üles ja müüakse kasumiga edasi, nagu on enne juhtunud nii eesti pankade, ajalehtede kui telekommunikatsiooniettevõtetega.

Tegelikult võiks küsida, miks üldse müüs endine soomlasest omanik kevadel ettevõtte juhtkonnale, kui see juba poole aasta pärast jälle uutesse kätesse läheb. A.Le Coqi huvi polnud mingi uudis — õlletootja himustas Öselit juba kevadise omanikuvahetuse ajal. Tundub loogiline, et mehed ostsid Öseli juba siis välja kindla kavatsusega see edasi müüa.

Aga mis siis sest, kui omanikud mõned miljonid taskusse panevad. Põhiline on, et Öseli minek A.Le Coqile annab eestlaste seas kanda kinnitanud Öseli kaubamärkidele võimaluse Läti ja Leedu turgudel läbi lüüa. A.Le Coqil on Balti riikides müügikanalid olemas, holdingfirmale AS A.Le Coq kuuluvad ka Läti õlletehase Cesu Alus ja Leedu tehase Ragutis aktsiate kontrollpakid.

Välismaalaste omandust ei tasu karta, sest see on praegusel juhul ettevõtete ja kaubamärkide arengule kasulik.