Arco Vara Kinnisvarabüroo AS elamispindade osakonna juhataja Maia Daljajeva sõnul peab klient väga oluliseks faktoriks just elamispinna ülalpidamiskulusid.

"Korterite puhul uuritakse igakuiseid kommunaalarveid, millel korteriühistu kulud, küttekulud, renoveerimiskulud. Eramute puhul aga keskendutakse rohkem kütte- ning elektrienergiakulude ja mõned kohas ka maamaksu arvetele," ütles Daljajeva Delfile.

"Kui on tegemist tüüpkorteritega - Mustamäel, Õismäel, Lasnamäe, siis ostja otsustab sageli selle korteri kasuks, millel on madalamad kommunaalkulud, kui teistel sarnastel korteritel. Absoluutselt kõikide eluruumide ostmise puhul tuntakse huvi kommunaalkulude vastu," selgitas Daljajeva.

Arvete uurimine on nii suvel kui talvel Daljajeva sõnul üha tavalisemaks läinud, kuid enim keskendutakse just talvistele küttekuludele, sest tahetakse teada, mis uues elamus ees ootab ja millega ostja peab arvestama. Ostjale on aga vanemate majade puhul väga oluline elamu parendamisega seotud maksed.

"Täpsemalt siis juba võetud laenu tagasimakse või tulevikus planeeritavad kulud ja nendega seotud maksed. Ostjal soovitan ma alati vaadata kuluarveid ridade kaupa ja erinevate korterite puhul ruutmeetri hinda," soovitas Daljajeva, sest tema sõnul vaatavad ostuhuvilised tihti ainult käesoleva arve lõppsumma numbrit ja teevad sellest endale järelduse, kuid Daljajeva soovitab arve detailidesse rohkem süveneda.

Ka Uus Maa Kinnisvarabüroo kutselise maakleri Marina Hoduse sõnul on kommunaalkulud väga oluline tegur kinnisvara ostuotsuse langetamisel. "See tendents on eriti märgatav viimasel kahel aastal, see on tõesti ostja jaoks alati määrav, millised on huvi pakkuva kinnisvaraobjekti kommunaalkulud. Muide, täna otsitakse aina rohkem ahjuküttega kortereid, sest siin saab ise ka kulusid paremini reguleerida," sõnas Hodus.

Kommunaalkulud on kõige esimene asi, millele kliendid Hoduse sõnul kohe tähelepanu pöörab. Kliendid küsivad alati kohe esimese asjana kommunaalarveid näha ja uurivad arveid maakleri sõnul väga põhjalikult. "See ei sõltu aastaajast, kliente huvitavad alati aastaringselt küttekulud ja remondifondi suurus," selgitas Hodus.