Kokkuleppega ühinesid suurematest turuosalistest Eesti Energia ja Latvenergo. Lepe on ühinemiseks avatud veel teistele huvilistele ja ka Fortumilt selle Eesti elektrivõrgud ostnud Imatra Elekter on kinnitanud ministeeriumile, et plaanib leppega ühineda.

Latvenergo Eesti üksuse müügijuht Raivo Videvik kinnitas hea tahte leppe sõlmimisel teisipäeval majandusministeeriumis taas, et firma plaanib tuleval aastal pakkuda elektrit nii kodutarbijatele kui väiksematele äritarbijatele. Praegu osaleb Latvenergo Eestis suurtarbijate turul ning selle kaudu on Videviku sõnul firma käes seitse protsenti kogu Eesti elektriturust. Baltikumis on firmal kokku miljon klienti.

Videvik rääkis BNS-ile, et täpsemalt saab Latvenero eraklientidele pakutavast teenusest rääkida pärast seda, kui riigikogu on vastu võtnud elektrituru täielikuks avamiseks vajalikud seadusetäiendused. Ta kinnitas samas, et firma tuleb turule lahendusega, mis võimaldab kodutarbijal koostada just talle sobilik elektripakett.

Mitmeid Eesti Energiast sõltumatuid elektritootjaid esindava Nordic Power Managementi esindaja Raul Kivari rõhutas teisipäeval võrdsete võimaluste loomise olulisust kõikidele turuosalistele turu täielikul avamisel.

Kivari selgitas BNS-ile, et seaduse plaanitud täiendused ei reguleeri seda, kuidas saab elektrimüüja kätte võla kliendilt, kes on jätnud elektri eest tasumata. Selles osas on eelis võrguettevõtjatel, kes hakkavad üldteenuse vormis elektrit müüma neile klientidele, kes ise müüjat ei vali. Võrguettevõttel on võimalus kliendi elektriühenduse katkestamiseks, elektrimüüjal sellist võimalust pole.

Vastavalt Eesti ühinemislepingule Euroopa Liiduga avaneb 2013. aasta alguses elektriturg täies mahus kõikidele tarbijatele. Igaüks saab valida endale sobiva elektrimüüja ning hinnapaketi. Turu avanemine puudutab vaid kolmandikku elektriarvest – elektrienergia hinda. Kui tarbija elektrimüüjat ei vali, tagab talle elektri piirkonna võrguettevõtja üldteenuse vormis.