Eesti Hotellide ja Restoranide Liit (EHTR) ning Turismifirmade Liit (ETFL), kes toetuvad suures osas praegustele tärnihotellidele, on esitanud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepaneku hotellitunnustuse saamisel automaatselt ära hinnata ka majutaja tärnivastavus.

Kui ettepanek vastu võetaks, kaotaksid Eesti 118 hotelli, kellel seni pole olnud tärni taotlemise kohustust, tulevikus võimaluse valida, kas olla tärnihotell või mitte. Tärnitunnistuse on saanud Eestis 28 hotelli, kellest üheksa tärnid kehtivad. Ülejäänute tärnitunnustus muutus formaalselt kehtetuks möödunud aasta alguses, kui uus turismiseadus ei tunnistanud enam hingusele läinud turismiameti antud tärne.

Hotelliliidu tegevdirektori Donald Visnapuu sõnul ei saa esitatud ettepanekute vilju veel niipea maitsta ja võib-olla mitte kunagi, sest läbirääkimised majandusministeeriumiga kestavad. Visnapuu sõnul on reformiidee taga turismifirmad, kes ei tea, mis tasemega hotelli nad turistile pakuvad. “Tihti pakuvad nad ise hotelli taseme kohta hinnanguid,” ütles ta.

Paljude hinnangute kohaselt kvalifitseeruks enamik tärnideta hotelle ühe- või kahetärnihotelliks.