Läbipaistmatust protsessist suuremat muret teeb ettevõtjatele siiski lõpptulemus, milles sisalduvad suured poliitikamuudatused mõjutavad ennekõike kogu Eesti jaekaubandust, kuid ka laiemalt seniseid käsitlusi kaubamärgiõigusest ja konkurentsist, eraomandi käsutamisvabadusest ning täiskasvanud inimeste vabadusest ja vastutustundest tervikuna, teatas TEA.

“Oleme oma mahukas vastuskirjas keskendunud peamistele murekohtadele. Esiteks tähendavad ametnike ettenähtud jaekaubanduspiirangud paari aasta jooksul maapoodide sulgemist, kus tubaka ja alkoholi müük võib olla üle veerandi müügitulust või rohkemgi. Samuti on tubakatoodete leti alla kolimise kavatsus meie ettevõtluskeskkonnas väga jõuline majandusvabaduse piiramine, millega ei kaasne proportsionaalselt avalikku hüve – ehk mida siis tarbija sellest otsusest õieti võidab?” küsis Herkel.

Lisaks sisaldab rohelise raamatu hetkeversioon erinevaid piiranguid eraomandi käsutamisele, sealhulgas on edaspidi kavas suitsetamisruumide keelamine.

“Sama oluline rohelises raamatus sisalduvaga on see, mis sealt puudub. Valitsuse koalitsioonileppes oli selge lubadus tegeleda alaealistele tubakatoodete müügi regulatsiooni karmistamisega. See on aga sisulise tähelepanuta jäänud – kuidas efektiivsemalt jõustada olemasolevat regulatsiooni. Samuti ei pöörata piisavat tähelepanu asjaolule, et märkimisväärses osas Eestis suitsetatakse ainult salasigarette ja sellesse maailma tubakatoodete uued piirangud üldse ei jõua – küll aga ähvardavad uued piirangud salaturgu paisutada,” sõnas Herkel.