„Täna on tõepoolest äärmiselt punane päev Baltikumis aga eelkõige Tallinna börsil. Käibed on küll suurenenud aga ei saa öelda, et mahud oleksid väga suured. Paljudes nimedes põhjustab järsku aktsiahinna langust üsna tagasihoidlik käive, mis annab alust arvata, et müügipoolel on pigem kohalikud investorid," ütles Swedbank Marketsi valdkonnajuht Andres Suimets.

Tema sõnul on müügi ajendid erinevad, kuid kindlasti paneb paljusid muretsema jätkuv Ukraina konflikt. „Närvilisust põhjustab ka Hiinas avaldatud makronäitajad, mis jäid ootustele alla," ütles Suimets.

„Tallinna börsil annab tunda aktiivse ostuhuvi puudumine paljudes vähemlikviidsetes nimedes. Kui müüjatel on huvi pigem riski kiiremas korras vähendada, siis ostuhuvilised praegu veel ei kiirusta, vaid ootavad olukorra rahunemist enne kui turule tulla. Paljudel fondijuhtidel on prioriteedid siiski mujal kui Baltikumis.  Investoril tasub arvesse võtta globaalset närvilisust, millele ei paista kiiret lahendust tulema ent selgelt toovad ka laiaulatuslikud müügilained kaasa ülereageerimist paljude emitentide aktsiates," kirjeldas Suimets olukorda.

LHV vanemanalüütik Joonast Joost toob välja olulisemad kukkujad. Nendeks on Silvano Fashion Grupp, Läti ravimitootja Olainfarm ning Baltika Grupp. „See on selgitatav ka asjaoluga, et kõiki neid ettevõtteid iseloomustab suur müügi osakaal Venemaal ja Ukrainas. Esimese kahe puhul oli see 2013. aastal 66% ja 52%. Baltika 2013. aasta müügist moodustas müük neisse riikidesse 27,5%," ütles Joost.

Hiina olukord Eestit otseselt ei mõjutanud, küll aga USA turge. „Baltikum on väike ja globaalsed trendid mõjutavad siinseid hindu. Samas on otsene mõju meie ettevõtetele väike," rääkis Joost.

Joosti meelest ootavad investorid, milliseks kujunevad Venemaa-vastased sanktsioonid ja millised saavad olema Venemaa vastumeetmed.

Viis kõige enam kukkunud aktsiat (28.02.2014 kuni 14.03.2014)

Ettevõtelangusprotsent
Silvano Fashion Group
 -25,11%
Olainfarm
 -21,12%
Panevėžio statybos trestas
 -19,64%
Baltika
 -16,55%
Arco Vara
 -16,54%