USA survestab Euroopa Liitu Moskvat uute, Venemaa majanduse erinevate sektorite vastu suunatud sanktsioonidega ähvardama. Uued sanktsioonid hõlmaksid energeetikat, rahandust ning kaitsevõimet. Diplomaatide sõnutsi oli USA sanktsioonide saadiku Dan Friedi kolmapäevase Brüsseli külastuse sõnum, et nn kolmanda taseme meetmetega ollakse valmis, kuid USA sooviks seda teha koos Euroopa Liiduga.

„USA sõnum oli: me ei oota kolmanda taseme sanktsioone reedel, kuid eeldame nendega edasi liikuda kiiresti, kui vaja ka lühikese etteteatamisega,“ lausus majanduslehele üks ELi suursaadik, lisades, et laieneb arusaam, et Euroopa sanktsioonid peaksid minema praegustest konkreetsetele isikutele rakendatud meetmetest kaugemale.

Euroopa seisukohtade peamine kujundaja Saksamaa on viimastel päevadel oma Venemaa vastaste täiendavate sanktsioonide poolt sõna võtnud. Põhjuseks jätkuv vägivald Ukrainas ning Venemaa relvade ning inimjõu sissevool riiki.

Financial Times kirjutab, et Euroopa Liidu riigid on Ülemkogul jagunenud kahte leeri: sanktsioonide pooldajad ja vastased.

Pooldajate gruppi kuuluvad Saksamaa, Suurbritannia, Rootsi, Taani, Poola, Rumeenia ning kolm Balti riiki. Diplomaatide hinnangul toetavad seda leeri tõenäoliselt ka Prantsusmaa, Holland ja Iirimaa.

Sanktsioonide vastaste leeri juhib Itaalia. Uute sanktsioonidega kiirustamise vastaste kõige väljuhäälsem eestkõneleja on Itaalia välisminister Federica Mogherini. Teda toetavad Austria, Hispaania, Küpros, Kreeka, Slovakkia, Ungari ja Bulgaaria.
Ühe diplomaadi sõnutsi muutub sanktsioonide vastaste leer üha tugevamaks ning enesekindlamaks.

Itaalia väidab, et Euroopa Liidu diplomaatiline fookus peaks olema suunatud sellele, et aidata Kiievil rahu sõlmida ning toetada Ukraina gaasihinna läbirääkimisi Gazpromiga. Itaalia hinnangul tõstaks Moskva sanktsioonidega ähvardamine Ukrainas poliitilist pinget.

Otsuse mustand, mida Financial Timesil näha õnnestus, sisaldas endas mõningast Moskva suunalist ähvardust, hoiatades, et juhul kui sündmused Ida-Ukrainas ei lahene, tuleb Moskval silmitsi seista "suunatud meetmetega".