Judah kirjutas oma raamatu põhjal USA ajakirja Newsweek põhjaliku portree Venemaa presidendist, mis avaldati kolmapäeval, vahendab Iltalehti.

Pärast ärkamist sööb Putin lihtsat hommikusööki: maajuustu, omletti või putru ning toormahla. Tema suur lemmik on vutimunad. Toit on alati värske, sest see tuuakse presidendile otse Venemaa usujuhi patriarh Kirilli maavaldustest.

Pärast söömist Putin ujub. Ta naudib seda aega üksi vees ja abid arvavad, et sel ajal mõtiskleb ta palju Venemaa asjadest ja otsustest.

Lähiringkond paljastab

Judah intervjueeris oma raamatu „Fragile Empire: How Russia Fell In And Out Of Love With Vladimir Putin“ („Habras impeerium: Kuidas Venemaa armus ja lakkas armastamast Vladimir Putinit“) jaoks viimase kolme aasa jooksul mitmeid Putini lähiringkonda kuuluvaid inimesi.

Ajakirjanik ei paljasta oma allikate nimesid nende turvalisuse huvides, kuid nende hulgas on tema sõnul endisi peaministreid, praegusi ministreid ja piirkondlikke juhte, lähedasi nõuandjaid, ametnikke, abisid ning ka tavalisi kodanikke.

Põhjalikus portrees kirjeldatud andmed on rabavad ja osa presidendi elu väidetavatest üksikasjadest isegi haruldaselt üksikasjalikud. Andmete ja allikate tõepärasuse kohta võib siiski vaid oletusi teha, sest Putin ise on oma eraelu kohta aastate jooksul väga vähe paljastanud.

Iltalehti kogus kokku huvitavamad üksikasjad.

Tabloidid esimesena

Tööpäeva alustab president kolme paksu toimiku läbilugemisega. Esimene on Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) koostatud kokkuvõte Venemaa siseolukorrast. Teine on Venemaa välisluureteenistuse (SVR) koostatud kokkuvõte rahvusvahelistest asjadest ning kolmas raport tuleb Kremli valveteenistuselt FSO-lt.

Informatsioon on allikate teatel Putini kinnisidee. Kõige paksemad toimikud, mida abid talle ette kannavad, on koostatud ajaleheväljalõigetest.

Kõigepealt loeb president kohalike tabloidlehtede artikleid, sest neil on Venemaal miljoneid lugejaid ja nende artiklid mõjutavad tavaliste venemaalaste meeleolusid.

Seejärel võtab Putin ette sellised päevalehed nagu Vedomosti ja Kommersandi. Kõige vähem tähtsad on Putinile välismaa ajakirjanduse väljalõiked. Negatiivseid uudiseid tema eest ei varjata. Saksakeelsed uudised jäetakse talle sageli saksakeelseiks, sest Putin räägib seda keelt soravalt, olles teeninud aastaid tagasi KGB töötajana Dresdenis.

Lähiringkondades räägitakse, et Putin ei ole mingi kirglik raamatute lugeja. Kõige rohkem naudib Putin ajaloolisi suurteoseid, mis räägivad teiste hulgas Ivan Julmast, Katariina II-st ja Peeter Suurest.

Räägitakse siiski kuulujutte, et Putin võtab aeg-ajalt ette isegi romaane.

Armastab loomi

President ei ela Moskvas. Siseinfo järgi on Moskva talle isegi vastumeelne liikluse, saastatuse ja inimeste hulga tõttu.

Tema palee ja kants asub Novo-Ogarjovos, kust ta jõuab Moskvasse 25 minutiga, samal ajal kui muu liiklus seisab.

Putin töötab kõige meelsamini oma elupaigas. Alates 2012. aastast käib ta Moskvas nii vähe kui võimalik.

President armastab jäähokit ja korraldab innukalt eraviisilisi mänge oma lähiringkonnaga. Tema teine kirg on loomad. Ta naeratab sellisele olendile, kes ei nõustu tema sõna kuulama.

Presidendi kiires elus on lohutuseks must labrador, kes Putinit ei karda. Putin naudib eriliselt pikki helikopterilende koos kaamerameeskonnaga üle Venemaa hallikasvalge tundra, otsides Vene ilu.

Internet ajab segadusse

Putin kasutab harva internetti, sest peab „aknaid akende sees ja teineteise peale avanevaid sõnumiribasid“ segadusse ajavaiks. Aeg-ajalt näidatakse talle siiski satiirilisi internetivideoid, kus ta ise peaosas on. Putin tahab teada, kuidas teda pilgatakse.

Putini elu keerleb ajagraafikute ümber. Rutiinid koosnevad tuhandetest 15-minutilistest ühikutest, mida kavandatakse kuudeks ja isegi aastateks ette.

Üks tõlk rääkis, et Putini elu on väga monotoonne. Ta istub koosolekutel ja järgib presidendi ülitäpset protokolli.

Putini autokorteež liigub ainult kahes suunas: kas Moskvasse või lennuväljale.

Välisreisid on täpselt planeeritud

Luureteenistus planeerib välisreisid täpselt ette ja turvameeskond saabub presidendi reisisihtkohta kuid varem, et hinnata olukorda üksikasjalikult.

Putini „õukond“ saabub kohale juba nädal enne teda. Hotell muutub Kremliks ja presidendi meeskonnale on kinni pandud umbes 200 tuba.

Putin sõidab välismaale alati kolme lennukiga.

Kõik, mida Putin vajab, tuuakse kohale Venemaalt. Linad ja rätikud vahetatakse omade vastu, toit tuuakse Venemaalt, ükskõik solvunud võõrustajad sellest on. Koristajad on venelased, kokad on venelased, ettekandjad on venelased.

Kui Putin magab välisriigis ka ühe öö, tehakse see tsirkus alati läbi.

Mitte luksus, vaid üksindus

Judah' sõnul ei tule Putini elu kohta teateid luksusest, vaid üksindusest. Presidendil ei ole perekonnaelu: tema ema ja isa on surnud ja pärast pikka lahus elamist lahutas ta oma naisest.

Kaks tütart on hoolikalt varjatud riiklik saladus ning kumbki neist ei ela Venemaal. Kuulujutte räägitakse palees ööbivatest modellidest ja võimlejannadest, kuid keegi ei oska täpselt öelda, kas kuulujutud romaanidest paika peavad.

Putini lähiringkondlased, kes on teda pikka aega tundnud ja tõusnud temaga koos oma kabinettidesse ajast, kui Putin oli veel Peterburi aselinnapea, kutsusid teda varem „ülemuseks“. Nüüd on hüüdnimena kinnistunud „tsaar“.

Putin ise ütleb, et töötab rohkem kui ükski teine Venemaa juht pärast Stalinit. Keegi neist ei ole reisinud, nõu pidanud või näinud Venemaad sama palju kui Putin.