„Küll on okaspuudel hea omadus tuleleekides praksuda. Kui panna lehtpuude hulka paar okaspuuhalgu, siis on peagi mõnusat prõksumist kuulda," soovitas aia- ja kodukaupade tootja Fiskars esindaja Margo Pärn.

Kõige paremaks küttepuuks peetakse leppa. See tahmab vähe, tekitab vähe prahti ja on kõrge kütteväärtusega. Haab on samuti hea, aga haavatuli on kõige nõrgema energiaga. Võrreldes lepaga kulub korraliku temperatuuri saamiseks haaba poolteist kuni kaks korda rohkem.

Tamm ja saar on väga suure kütteväärtusega. Sellest annab juba halgude raskus märku. Nendega küttes läheb ahi väga kuumaks. Tamme või saart oleks mõistlik teiste metsamaterjalidega segada, soovitavalt lepa või haavaga.

„Kui kütmisel vahetatakse puuliike, siis tuleks ümber vaadata ka kogused. Sest, tamme ja saare võime sooja anda on mitmeid kordi võimsam kui näiteks lepal. Liiga suured kuumused, aga võivad kiviahjule praod põhjustada ja tuleohtlikke olukordi tekitada," hoiatas Margo Pärn.

Hoolega tuleks jälgida, et põletusmaterjal poleks niiske. Sellest annab aimdust puukoorel olev hallitus. Märjad puud ei sütti ja ei anna oodatud õhusoojust. Niiske puu vindub, tekitab tahma, tuba ei lähe soojaks ning rikub küttekollet.

„Tagajärjed võivad olla nii tõsised, et peagi tuleb uus ahi ehitada," tõdes Margo Pärn, kes päevast-päeva kirveid tutvustades peab valmis olema klientidele ka vastuseid andma nii puude lõhkumisest, kütmisest kui ka kõigest muust, mis metsatööriistadega seotud.

Samuti tuleks silmas pidada tulepuu võrdseid mõõte. Tänu halgude erinevatele suurustele on põlemine ebaühtlane ja suuremad tukid jäävad vinduma, ahju või pliiti ei saa sulgeda ja tekib soojuse kadu.

„Kõige mõistlikum ja soodsam on osta märga puud ja lasta sel ise ära kuivada. Kuid kütta saab veel ka turba- ja puubriketiga, graanulitega ning võimalusi on teisigi," selgitas Margo.

„Ja muidugi võiks valmispuude etikettidel kirjas olla, mis aastaajal on puud langetatud ja kui vanad need on. Sest liiga eakal puul väheneb võime sooja anda ja talvel langetatud materjal on vastupidavam," soovitas Margo.
Samuti peab ta oluliseks teada, kui kaua on küttepuid kuivatatud, sest hästi kuivatatud põletuspuu annab pea, et kõige suurema garantii sooja kodukolde tekkeks.