Valitsuskabinet jõudis sel nädalal kokkuleppele keskkonnatasude tõusus aastateks 2016-2025, mis näeb ette iga-aastast kasvu valdavalt 3-6 protsenti sõltuvalt kaevandatavast maavarast.

Seda plaani on keskkonnaorganisatsioonid ja riigikontroll jõuliselt kritiseerinud, sest inflatsioon tõotab kasvada kiiremini kui nii väike keskkonna kaitseks mõeldud maksutõus, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Ometi peab keskkonnaminister seda töövõiduks.

"See on nüüd esimest korda, kui valitsus kinnitab kaevandamisõiguse tasud sedavõrd pikaks perioodiks - 10 aastaks ette. Mis on kindlasti oluline kõigile neile ettevõtetele, kelle tegevus on kuidagi seotud taastumatu maavara kasutamisega," teatas keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Põlevkivi kaevandamisel on kavandatud 3 protsenti tõusu aastas.

Heaks kiidetud määrusega nähakse ette võimalus tasusid muuta enne aastat 2020, kui on töötatud välja keskkonnatasude uuendatud arvestamise põhimõtted.

"Keskkonnatasude paikapanek kümneks aastaks on kinnitus ka sellest, et saastamine ja taastumatu maavara kasutamine ei muutu Eestis mitte odavamaks, vaid selle eest tuleb maksumaksjale õiglast hinda tasuda," selgitas Pentus-Rosimannus.