Nüüd on esile kerkinud spekulatsioonid selle kohta, kas järgmine samm võib Venemaal olla kapitali liikumise piiramine. Valuuta vaba liikumist piiravad faktorid tekitavad probleeme finantsturgudele ja ähvardavad kiirendada valuuta põgenemist riigist, vahendab Ilta-Sanomat.

„Venemaa olukord ei saaks enam palju halvem olla. Viimane võimalus täieliku katastroofi esilekutsumiseks oleks kapitali liikumise piiramine,“ ütles Julius Baeri arenevate turgude strateeg Heinz Rüttimann ajalehele Financial Times.

Kahekohalistes numbrites inflatsiooni vastu võitleva Venemaa majanduse probleemid on nafta hinna langus ja lääne sanktsioonid.


Riigi juhtkonda hoiatas ka Venemaa keskpanga asejuht.

„Ma poleks osanud veel aasta tagasi isegi kõige hullemates õudusunenägudes uskuda, et selline asi võiks juhtuda. Olukord on tõesti kriitiline,“ ütles Sergei Švetsov Financial Timesi teatel Moskvas.

Kapitali liikumise piiramist peetakse koguni viimaseks järele jäänud abinõuks, millega rubla sööstlaskumist saaks pidurdada. See tähendaks muu hulgas piiranguid kapitali üleviimisele välismaale või valuuta vahetamisele.

Rubla nõrgenemise tõttu pidasid Soome uudisteagentuuri STT teatel teisipäeval nõu Venemaa majandusminister Aleksei Uljukajev ja peaminister Dmitri Medvedev. Uljukajevi sõnul oli juttu meetmetest finantssektori toetamiseks, kui võimalikest ostustest teada ei antud.