Alustamegi positiivsega ehk kes olid aasta suurimad kasusaajad. 1999. aastal 60 000 dollariga alguse saanud Alibabal oli suurepärane aasta. Nad tulid börsile ning on seal teinud suuri tegusid. E-kaubamajal on 289 miljonit aktiivset kasutajat ning väärtus, mida poe kaudu jagatakse oli aastas ligi 300 miljardit dollarit.

Veel aasta eest oli Ma varanduse väärtuseks 10 miljardit dollarit, septembris sai aga Alibabast börsiettevõte. Eeldati, et ettevõtte turuväärtuseks saab 100 kuni 150 miljardit dollarit. Esimese kauplemispäeva lõpuks vaatas aga vastu 230 miljardit dollarit. Täna on see tõusnud juba 275 miljardini. Jack Ma sai suurepärasest edust ka ise väga palju kasu. Tema vara väärtus kerkis üle öö 10 miljardilt 25-le miljardile. Täna on see juba 28 miljardit. Aastaga teenis mees niisiis rahalisa 18 miljardit. See on muidugi suures osas virtuaalne raha.

Teine suur tõusja oli vanameister Warren Buffett, kel 2013. aasta oli üllatuslikult tagasihoidlik. Ta lõpetas üle-eelmise aasta 60 miljardi dollari peal. 2014. aasta oli aga hoopis teisest puust. Jaanuari alguses maksis tema suurettevõtte Berkshire Hathaway aktsia (üks aktsia!) 170 000 dollarit. Täna on see umbes 227 000 dollarit. Seega kasv 25%. Buffetti enda vara väärtus kasvas 13 miljardi võrra 73 miljardi peale. Kuna teisel supper-rikkal Carlos Slimil ei olnud kõige parem aasta, siis kerkis Buffett rikaste üldarvestuses 2. kohale.

Teised suuremad võitjad olid Bill Gates 12 miljardiga (74 miljardilt 86-le) ja Mark Zuckerberg (25 miljardilt 32,5-le).

Kes aga kaotas enim raha?

Mitmetel maailma rikkamate esikahesajasse kuuluvatel ärihiidudel läks 2014. aasta aia taha. Veel mõni aeg tagasi oleks selles nimekirjas esikoha saanud jaapanlane Masayoshi Son, kes kaotas aastaga 5 miljardit oma varast. Tema ettevõtte SoftBank aktsia hind kukkus lihtsalt sedavõrd kõvasti. Mõnevõrra häbiväärsest tiitlist - aasta suurim kaotaja - päästis Soni esmalt Vladimir Putin ja kõik see, mis Venemaaga toimub. Venemaa rikkad on kaotanud väga suuri summasid, kokku üle 60 miljardi dollari.

Aga siis sai trikiga hakkama ameeriklane Harold Hamm. Naftahinna langus ei ole küll tema süü, selle tõttu kukkus aga mehe ettevõtte Continental Resources'i aktsia 80 dollarilt 38-le dollarile - 51-protsendiline langus. Valusale hoobile lisandus aga teine. Seekord võib siin süüdistada ka Hammi ennast. Nimelt pidi mees lahutuse käigus oma eks-abikaasale maksma kokku miljard dollarit. 1. septembril oli Hammil vara 21 miljardi eest, täna on sellest järgi 11 miljardit. Kolme kuuga suutis mees ilma jääda 10 miljardist.

Nüüd aga Vene ärihiiud. 9 miljardit on sel aastal kaotanud Vladimir Lisin, 16,3 miljardist on alles jäänud 7 miljardit. See on 60-protsendiline kukkumine ning kõik see on juhtunud peaaegu kuu aja vältel.

Kolmas kaotaja on Vagit Alekperov, kelle vara väärtus kukkus 7,3 miljardi võrra.

Masayoshi Son aga asub selles edetabelis 6. kohal. Sonile ei ole raha kaotamine sugugi võõras. Tema nimele kuulub siin isegi maailmarekord. 2000. aasta veebimulli lõhkedes jäi ta ilma kolossaalsest summast. Tema vara väärtus oli enne seda 76 miljardit, mull lõhkes ja Softbanki väärtus kukkus 180 miljardilt 2,5 miljardile. Masayoshile jäi aga alles 1,1 miljardit. See tähendas 74,9 miljardit kaotust. Valus. Viis miljardit on niisiis talle lapsemäng.