Pärast pikka talve esimest korda suvilasse minekuks vali soe päikeseline päev. Koduloomad, väikesed lapsed ja vanavanemad jäta koju, sest nende immuunsussüsteem on enamasti nõrgem.

Kui lisaks suvila ülevaatusele on plaanis ka suurem koristus, võta kaasa desinfitseeriv pesuvahend koos tarvikutega, kilekotte, paberkäterätte, kummikindad jm. Paha ei tee endale apteegist ka väike mask osta – tervis on kõige tähtsam. Samuti on mõistlik piisavalt aega varuda: mine juba hommikupoolikul ja arvesta, et oled ära õhtupimedani. Esimesel korral ööbima jääda pole eriti soovitatav.

Hallitusseen ja puitu lagundav seen

Milline seen hoones on hallitusseen ja milline puitu lagundav seen? Pahatihti aetakse need kaks täiesti erinevalt käituvat seenegruppi sassi ning tehakse sääsest elevant või vastupidi, probleemile pööratakse liiga vähe tähelepanu.

Hallitusseened on mikroseened. Alles siis, kui neid on kogunenud ühte kohta tuhandeid ja miljoneid, hakkab inimsilm neid eristama. Ja ka siis ainult täpikestena või ühtlase tumeda kihina, kus silmaga seeneniidistikku ei näe.

Kui aga silmaga vaadates on võimalik eristada ämblikuvõrgusarnast seeneniidistikku või kui seene struktuur on selgelt kiuline (viljakeha puhul), pole tegu hallituse, vaid hoopis puitu lagundava seene või mõne muu hoones leviva seenega.

Et ka majavamm kuulub puitu lagundavate seente hulka, siis sellel teisel juhul, kui seeneniidistik on näha, tuleb tegutseda kiiresti. Kõige õigem on appi kutsuda spetsialistid sihtasutusest Eesti Mükoloogia Uuringutekeskus ja paluda neil selgeks teha, kui ulatuslikult kahjustus on arenenud.
Hallitusseente puhul alusta aga talveunest ärkava suvila puhastamisega.

Korista, küta ja tuuluta

Vaata, et kusagile poleks jäänud orgaanilisi jäätmeid: toiduaineid, pakendeid või lihtsalt pesemata nõusid. Need kõik on hea kasvupind hallitusseentele ja peaks esmajärjekorras likvideeritud-puhastatud saama.

Kuivata ruumid kiiresti liigsest niiskusest ehk siis küta ja tuuluta. Kütmiseks sobivad kõige paremini kaminad, pliidid ja/või ahjud, sest need annavad lisaks soojusele ka õhuliikumise. Kui selliseid küttekehi pole, aitab kuivamisele kaasa isegi see, kui kõik uksed-aknad lahti teed ja lased tuulel toast läbi käia. Elektrilised küttekehadki tõstavad õhu temperatuuri ning seega niiskusemahutavust ja aitavad ruume kuivatada. Loomulikul teel kuivatamisele (küte pluss tuulutus) kulub kolm-neli päeva kuni nädal kütmist ja tuulutamist, vahel kauem.

Tuulutuse teine eesmärk on rikastada ruumide õhku osooniga (O3), mida leidub õhu maalähedastes kihtides koguses 0,001–0,03 ppm (part per million ehk 1/106 osa). Mõõdukalt osoonirikas õhk on kahjulik hallitusseentele ja kasulik inimestele. Kahjuks püsib osoon meie ruumides ainult umbes kuni 20 minutit ja siis laguneb.

Võimalusel kasuta õhukuivatajat ja õhupuhastajaid/ventilaatoreid. Seadmed aitavad kiiresti vabaneda materjalidesse kogunenud niiskusest. Kui võimalik, võid selleks kaasata spetsialiseerunud ettevõtte, kes paari päevaga ruumid ära kuivatab ja desinfitseerib.

Pese põrandaid ja seina alumisi ääri desinfitseerivaid pesuvahendeid sisaldava lahusega. Ära muretse selle pärast, et lisad pesuvedelikuga veel niiskust hoonesse, sest selle väikese veekoguse tuulutad palju kiiremini välja kui konstruktsioonidesse ja materjalidesse kogunenud niiskuse. Kui majas on veevärk, kontrolli seegi üle. Ega kuskilt toru ei leki või mõni ühendus pole järele andnud.

Kuidas desinfitseerida eri pindu

Nii lakitud kui ka värvitud puidupindu saab desinfitseerida märja lapiga: naatriumhüpokloritit, muid klooriühendeid kui ka vesinikülihapendit sisaldava vesilahusega.

Kivi, sh betoon on puhastamiseks keeruline materjal, sest enamasti on kivipinnad väga poorsed (v.a keraamilised plaadid). Siin võiks soovitada natuke tugevamat (suurema kontsentratsiooniga) desinfitseerivat lahust. Kanna see pinnale pulverisaatoriga (pihustiga), et tagada lahuse sattumine ka materjali pooridesse ja pragudesse. Sellise meetodiga tuleks kivipinnad pihustada ainult kergelt niiskeks.

Kahjustuspiirkondade (hallituslaikude) puhul aitab ka kuumaõhufööniga kuumutamine. Sealjuures peaks teadma, et soe õhk (kuni 150 C°) lennutab seeneosakesed laiali. Seepärast kasuta ehituslikke fööne, mis kuumutavad õhu vähemalt 500 kraadini. NB! Jälgi tuleohutuse reegleid.

Metall kardab oksüdeerivaid aineid, seepärast puhasta metalli pigem tulises vees niisutatud lapi kui kemikaalidega. Ka metallide puhul võib kasutada eelmises punktis nimetatud kuumutamise meetodit.

Riie ehk kangas on üks raskemini puhastatavaid materjale. Kui võimalik, siis parim moodus on pesumasinas pesemine. Kui tegu on pehme mööbliga, kasuta võimalusel tööstuslikku HEPA filtrit sisaldavat tolmuimejat, millega õnnestub vähemalt suurem osa hallitusseente osakestest ja eostest kokku koguda. Tugevasti kahjustunud esemed vii keemilisse puhastusse või telli professionaalne puhastustöötlus koju. Ise pole mõtet hakata riiet kemikaalide lahusega töötlema, sest tõenäosus esemeid rikkuda on liiga suur.

Paber (ka papp) on teine problemaatiline materjal. Mittevajalikud kahjustatud pabermaterjalid (vanad ajalehed, pappkarbid jms) tuleb hävitada ehk ahjus või lõkkes ära põletada. Kui asjad on vajalikud (raamatud vms), kuid kahjustunud, küta neile võimalusel saun. Küta leiliruum kuumaks ja laota kahjustatud raamatud või muud esemed lavale laiali ning lase neil kolm-neli tundi ilma leili viskamata saunalaval seista. Kui sellist võimalust pole, vii paberid välja päikese kätte ning lase neil seal päevake UV-kiirguse ja soojuse käes seista.

Plast (sh PVC) ja klaas on kergesti puhastatavad materjalid, neid võid puhastada samamoodi nagu puitu: desinfitseeriva lahusega niiskeks tehtud lapiga. Eriti pööra tähelepanu mänguasjade puhastamisele, seda tee kindlasti enne laste kätte andmist. Klaasi puhastamiseks võid kasutada lihtsalt vett ja lappi, sest reeglina seene struktuurid klaasi sisse ei tungi, vaid on pinnapealsed.

Koristuse lõppedes ära kaota valvsust

Pärast puhastamist pese kohe kõik töövahendid hoolega puhtaks või isoleeri ja hävita, sest kuivamisel lenduvad sinna kogunenud seeneosakesed ja -eosed uuesti.

Teine oluline teadmine puhastamise järel on see, et enamasti levitavad hallitusseened pigmente, s.o värvivaid aineid, mida on hulga raskem kui mitte võimatu materjalidest kätte saada.

Pigmendilaigud pole enam hallitusseened, seega pole need inimesele ega esemetele kahjulikud. Kui tegu pole puitu lagundava seenega, saad kindlasti kõrvalise abita oma suvemaja puhtaks.

Loomulikult saab alati kasutada professionaalide abi, kuid eks nemad soovivad töö eest ka tasu.