Pärnumaa Ühistranspordikeskuse juhataja Andrus Kärpuk ütles Delfile, et tänaseks on teada, et Bus Transport Holding OÜ, mille taga on Šoti miljardär Brian Souter, on esitanud Pärnu-Tallinna vahelise liini teenindamise kooskõlastamiseks taotluse, mis ka rahuldati.

„Kooskõlastasime nii, et meie poolest võivad nad tulla küll. Liin hakkab toimima ekspressliinina, seega ei peatu buss oma teekonnal Pärnust Tallinna ning ei sega sellega maakonnaliinide tegevust. Ta ei sõida meile ka ajaliselt sisse ega võta meilt reisijaid, kes sõidavad riigi raha toel," kommenteeris Kärpuk.

Kärpukile teadaolevalt plaanib uus bussifirma oma Pärnu liini teenindada Pärnu bussijaama ja Tallinna reisisadama vahel. Buss sõidaks kolm või neli korda päevas.

Maanteeameti ühistranspordi osakonna juhtivekspert Aini Proos ütles, et ametil pole tänase seisuga Bus Transport Holding OÜ-lt kaugliiniloa taotlust.

„Ilma sellega Eesti vabariigis kaugliini avada ei saa. Selle sätestab seadus," ütleb Proos.

Ka tema on kuulnud, et Šoti ärimehe taustaga ettevõttel on plaanid Eesti turule tulla, kuid märgib, et kõik on seni käinud kuulujuttude tasandil. 

„Ma ei tea, mida nad ilma liiniloata Eestis tegema hakkavad. Võib-olla on neil plaanis turismigruppe vedada kahe linna vahel? Seda nad saaksid iseenesest teha, kui see on kooskõlastatud. Liinivedu aga kindlasti mitte," selgitas Proos praeguste asjade seisu.

Tavaliselt kulub Proosi selgitusel liiniloa väljastamiseks umbes kuu, kuid sõltuvalt liinilubade komisjoni kokkutulekust võib sellega ka kiiremini minna. Bus Transport Holding OÜ on varasemalt mõista andnud, et 1. juulist tahetakse alustada juba esimese liini teenindamisega. Täna, 16. juunil tundub see veidi ebareaalne.

Ettevõte saatis ajakirjanikele hiljuti ka teate selle kohta, et kavandab kolmapäeval pressikonverentsi, kus annab teada oma täpsematest plaanidest Eesti turul.

Nn bussirevolutsioonis on oma tähtis koht ka kodumaisel Simple Expressil, kes Souteri turule tuleku valguses teatas, et läheb ka ise üle uuele hinnapoliitikale.

Juba juuni lõpust saab Simple Expressiga sõita paljudel liinidel alates 1-eurose piletihinna eest, mis sõltuvalt bussi täituvusest ja eeldusel, et pilet on ostetud internetist, üle viie euro ei kasvagi.