Selveri kommunikatsioonijuhi Erkki Erilaiu edastusel olid müügiedetabeli tipus mandariinid - läbimüük koguni 80 tonni. Neile järgnes sea- ja linnuliha, verivorstid, hapu- ja praekapsas ning kalatooted. Näiteks vikerforelli osteti 11 tonni.

Edetabelisse kuulusid ka igapäevaostude populaarseimad müügiartiklid munad, hapukoor, piim, banaanid ja kohv. Palju osteti ka vahukoort.

Üha enam on populaarsust kogumas aga linnuliha, edastas Erilaid. Näiteks hane ja parti müüdi kokku 3 tonni.

Kingiostudest tõi Erilaid välja elektroonikatooted, kodukaubad ja raamatud. „Üha enam kasvab aasta lõpus ka riiete ning jalanõude läbimüük. Populaarseimad jõulukingid on lisaks raamatutele tänavu mitmesugused kööginõud, söögiriistade komplektid, padjad - tekid ja voodipesu ning muidugi kosmeetikatooted. Samuti on väga nõutud kinkekorvid, mida vastavalt kliendi soovile komplekteeriti. Lastele ostetakse kingitusteks tänavu legosid, mänguautosid ning erinevaid nukkude komplekte," loetles Erilaid, kes lisas, et tänavune Selveri jõulukäive tuleb tõenäoliselt rekordiline ning kasvab võrreldes eelmise aastaga ligikaudu kümnendiku.

Maximast osteti puuvilju ja maiustusi

Maxima kommunikatsioonijuhi Katja Ljubobratetsi sõnul on sarnaselt varasematele aastatele loonud piduliku pühademeeleolu puuviljad ja maiustused.

„Mandariinide müük on tänavu detsembri esimeses pooles olnud rekordiline ning prognoosime, et kogu kuu jooksul ostavad Eesti tarbijad Maxima kauplustest ligi 750 tonni mandariine," ütles Ljubobratets. „Väga populaarsed on ka jõulu- ja pühadeteemalised maiustused - šokolaadist kuuseehted, jõuluvanad, põhjapõdrad, lumememmed, päkapikkude ja jõuluvanadega šokolaaditahvlid."

Jõulukaupadest on tarbijate lemmikuteks kuuseehted ja elektriküünlad. "Ehteid oleme mullusega võrreldes tänaseks müünud kolmandiku ja elektriküünlaid veerandi võrra rohkem, eriti populaarsed on sealhulgas sel aastal LED-valgustusega küünlad ja aknakaunistused," kirjeldas Ljubobratets ostjate eelistusi. "Ka jõuluküünlaid ja küünlajalgu on mullusest märgatavalt rohkem müüdud."

Talveperioodiga seostatavate toiduainete ja jookide müügis annab seevastu selgesti tunda lumevaene ja vihmane talv. "Traditsiooniliselt kasvab esimese lume saabumisega hüppeliselt talvetoitude - piparkoogid, verivorstid, praekapsas ja glögi - müük. Selle talve vihmane ilm ja must maa avaldub ka nende toodete tavapärasest tagasihoidlikumas müügis," rääkis Ljubobratets. "Kogemus näitab siiski, et isegi lumeta jõulude ajal mitmekordistub nende kaupade müük pühadenädalal."

Ljubobratetsi sõnul kujunevad käesoleva nädalavahetuse ja sellele järgnevad päevad kaubanduses aasta intensiivseimateks, mistõttu Maxima kauplused on erilise hoolega nendeks ka ette valmistunud. „Juba praeguseks on jõulukaupade müük kasvanud võrreldes möödunud aastaga ligi viiendiku," märkis Ljubobratets. „Selleks, et pühad mööduksid võimalikult sujuvalt, oleme varunud kauplustesse täiendavaid kaupu ja suunanud tööjõudu, et iga ostja leiaks lemmiktooted ning sooritaks ostud meeldivalt ja kiiresti."

Popid olid ka hügieenitarvete kinkekomplektid

I.L.U. kaupluste müügihitid on tänavu olnud lõhnade, šampoonide ja kehahooldustoodete kinkekomplektid. Neid komplekte osteti nädalavahetusel I.L.U. poodidest kokku 20 kuni 50 või enam tükki.

Kõige rohkem osteti kingitusteks

1. I Love Mango ja Papaia 500 ml vannivahu-dušikreemi kinkekomplekt

2. I Love Vaarika ja Mustika 500 ml vannivahu-dušikreemi kinkekomplekt

3. Juuksehoolduse komplektide kõige populaarsem Joico K-Pac Color Therapy šampooni ja palsamiga kinkekomplekt värvitud juustele.

Kõige populaarsemad meeste lõhnade kinkekarbid olid:

1. Antonio Banderas King of Seduction 100 ml EDT ja 100 ml habemeajamispalsami komplekt

2. Versace Eau Fraiche 30 ml EDT ja 50ml dušigeeli komplekt

3. Boss Bottled 50ml EDT ja 75ml deo stick komplekt

Naiste parfüümide kinkekarpide edetabeli tipus troonivad

1. Boss Ma Vie 30 ml EDP ja 100ml kehakreemi komplekt ja

2. Versace Bright Crystal 30ml EDT ja 50ml kehakreemi komplekt.

Uus trend: mobiiltelefon jõuludeks

Egle Merbach Tele2-st ütles Delfile, et möödunud nädalavahetus oli väga aktiivse müügiga ka mobiiloperaatoritele, kelle kliendid tulid veel enne jõulupühi viimaseid kinke valima. Uus mobiiltelefon jõuludeks on üks populaarsemaid jõulukingitusi üldse, ütleb Merbach.

Tele2 enim ostetud telefonideks on tänavusel pühade-eelsel nädalavahetusel oli Huawei P8lite, Sony Xperia M4 Aqua, LG Nexus 5x, LG Spirit 4G LTE ja Samsung Galaxy S6.

Kõige enam ostetid Tele2 poodidest LG Spirit 4G LTE telefone. Nende mudelite osas tõusis selle nädalavahetuse müük tavapärasest pea poole võrra. Kui tavalise kuu viimastel nädalavahetustel on müük olnud keskmiselt 70-100 telefoni, siis pühade eel oli see ligikaudu 150 telefoni päeva kohta.

Samuti oli Tele2 esindustes heaks müügiartikliks Sony Xperia M4 Aqua, mille müüginumbrid kahekordistusid samuti.

Teiste nimetatud telefonide (Huawei P8Lite, Samsung Galaxy S6 ja Lg Nexus 5X) müük kasvas ligi kolmandiku võrreldes tavalise nädalavahetusega. Sony Xperia M4 Aqua on neist tõenäoliselt lastele kinkimiseks populaarseim telefon.

Nuputelefonide kategoorias oli populaarseimaks jõulukingiks ostetud telefoniks Doro Primo 405 - klapiga nuputelefon, mis liigub ilmselt eakamate inimeste ja vanavanematele mõeldud kingipakkidesse. Nende mudelite müük kasvas 20 protsenti, kahe päevaga müüdi neid 62 tükki.

Euronicsis läksid kaubaks elektroonikahitid

Euronicsi möödunud nädalavahetuse populaarsemad tooted olid iPhone 6s, Just5 Blaster 2, Philips 48" Androidiga LED-teler, Celly akupank 2600 mAh (PB2600), Philipsi epilaatori kinkekomplekt (HP6542/00), Valera SWISS'X Logica sirgendaja, Babyliss sirgendaja ja lokitangide komplekt (ST326E+C325E), Q-Drohne droon kaamera ja kompassiga (038831), Jamara Shocker puldiauto (400550), Sony PlayStation 4 kahe puldiga (711719870746), PlayStation Network 50€ kupong (711719239499).

Apollo raamatupoodide reedese,laupäevase ning pühapäevase pühadepalaviku müügitoppi sattus võib olla nii mõnelegi meist ka üllatuseks kuus CD-d ja/või DVD-d, mis näitab, et hea asja puhul, soovivad inimesed endiselt soetada ka füüsilise eksemplari. Samuti on pühade absoluutsed soosikud elulooraamatud.

Esimese koha näppas siiski Andrus Kivirähki värskeim lasteraamat "Oskar ja asjad", mis ilmselt neil jõuludel üheks populaarseimaks laste kingituseks osutub. Järgnesid:

2. Minu Kennedy
3. Lindivistika ehk metsa see lingvistika
4. Jaak Joala. Kuulsuse ahelad
5. CD Las jääda kõik, mis hea 2CD
6. Vilja teine elu
7. DVD Vehkleja
8. CD Tanel Padar & The Sun ja Sõbrad - Veidi valjem kui vakus III
9. DVD Pahupidi / Inside Out
11. Maailma ajalugu
12. CD Adele - 25
13. Head eesti mõistatused Vanamehe-eri
14. Lauamäng - mälumäng iKNOW
15. Kaardid - Head Eesti mõistatused