Nutitelefonid taluvad külmakraade küll paremini kui lõõmavat kuumust, kuid sellegi poolest on praksuval pakasel ja ka meie mõistes esimesel öökülmal inimeste lemmikutele nutiseadmetele oma mõju.

Uuringud on näidanud, et enamik Androidi seadmeid on külmas kliimas töökindlamad kui Apple, aga kõik nutitelefonid ütlevad lootusetult ülesse neljakümne külmakraadi juures, kui nende funktsioonid pöördumatult peatuvad.

Probleemid telefoniakuga

Üks levinumatest probleemidest külmakraadidega on telefoniaku ootamatult kiire tühjaks jooksmine. Halvimal juhul võib telefon ka kohe pildi eest visata, sest telefon lülitab end automaatselt karmis külmas välja. Pika aja jooksul külmas kliimas viibimine suretab nutitelefoni akut aega mööda nii või naa.

Ekraan lõpetab funktsioneerimise

Puutetundlikud nutitelefonid on külmale eriti vastuvõtlikud ja tavapäraseks tõrkeks on nutiseadme ekraanitöö aeglustumine - sõrmega ekraanile antud käsklused võivad viibida või sugugi mitte toimida. Samuti on ekraanipildi hägustumine ning tekstide ja värvide mitmekordistumine võimalik tagajärg. Kuna külm muudab ka plastilisema ekraani jäigaks, on telefoni maha pillamisel suur tõenäosus selle klaasi purunemiseks.

Operatsioonisüsteemi sisesed tõrked

Külmakraadid mõjuvad häirivalt ka nutitelefoni sisemistele funktsioonidele. Näiteks võib seadmel olla raskusi SIM-kaardi lugemise või erinevate käskluste edastamisega.

Vee kondenseerumine telefoni sooja ruumi viimisel

Kui nutitelefon kargest külmast päästa ja heade kavatsustega sooja ruumi viia, võib ka sellel olla vastupidine efekt. Soojas ruumis kondenseerub ekraani alla kogunenud silmale nähtamatu jäitekiht. Vedeliku tekkemine nutiseadme osade, näiteks ekraani vahele, võib põhjustada tõsiseid niiskuskahjustusi.

Kuidas kaitsta oma nutitelefoni?

Vaatamata levinud nutitelefoni hullusele, tasuks külmade ilmadega bussipeatuses bussi oodates kiusatusele vastu panna ja oma telefon jope taskusse või kotti sooja jätta. Hoides seadet pükste või üleriiete taskus, on see ühtlasi kehasoojuse ligi.

Telefoni kaitsevad ka erinevad ilmastikukindlad ümbrised või klaasid.

Kindlasti ei tasu oma nutiseadet, olgu see telefon, muusikamängija või midagi muud, unustada pikaks ajaks, näiteks kogu ööks, autosse.

Kinnaste kandmine hoiab peale sinu käte soojas ka nutitelefoni. Eriti mugavad on aina populaarsemad nutikindad, mille sõrmeotsad on puutetundlike ekraanide jaoks mõeldud.

Kui suundud õue teadmisega, et jääd sinna pikemaks ajaks, tasub telefon sooja põuetasku ära panna või võimalusel tuppa jätta. Lume rookimisel hakkab nii või naa segama, kui keegi aina helistab.

Enne väljaminekut tasub siiski veenduda, et nutitelefoni aku on täis laetud, sest külmakraadidega saab telefon tühjaks kiiremini. Halb mõte pole endaga laadijat ka kaasas kanda.

Mida siiski teha, kui telefon on külma kätte kauemaks jäänud ja kahjustada saanud?

Eksperdid soovitavad seadeldis välja lülitada ja lasta soojas ruumis enne rahulikult üles soojeneda, kui seda sisse lülitada. Nii ei välista mitte ainult kondensatsiooni ohtu, vaid ka teisi võimalikke tõrkeid, mis külmakraadid telefonile põhjustada võisid.

Vaata täpsemalt graafikult (sinised punktiirid viivad miinuskraadideni, mille juures hakkavad telefonil esinema probleemid, punased punktiirid aga miinuskraadideni, mille juures antud mudelid töö lõpetavad):