Atrial on Eestis olnud aastaid kaks tehast, tapamaja ja seakasvatusfarmid. Lihatööstused asuvad Valgas ja Vastse-Kuustes. Tapamaja asub Valgas ja sigalad üle Eesti laiali, üks isegi Haapsalu lähistel.

Nüüdseks on aga Vastse-Kuuste tehasel lõplikult ots peal. Atria Eesti juhatuse esimees Olle Horm nendib, et nende Soome omanik kandis Atria Eesti väärtusest hiljuti üheksa miljonit eurot maha. "See ju näitab kõige ilmekamalt, et meil on väga raske," ütleb Horm mornilt.

Hormi sõnul sai Vastse-Kuustele saatuslikuks eelkõige see, et Atria ei suuda Eestis lihtsalt kahte tehast ülal pidada. Miks ei suuda? Kuigi seakatk andis viimase kabelimatsu, siis ajas Euroopa lihatööstused raskustesse ikkagi Vene turu äralangemine.

"Euroopa Liidust eksporditi Venemaale enne sanktsioone umbes miljard kilogrammi liha aastas. Ja eks meie siin Venemaa külje alla saime sellest miljardist ka oma väikese kopika. Sellega on juba üle aasta lõpp. Samas ei ole Euroopa Liidus ju liha söömine ja tarbimine nii palju kasvanud, et see miljard nüüd kas Euroopas ära süüa või see mõnesse muusse piirkonda välja eksportida. Hiina läheb natuke, aga see on köömes. Nii ongi, et lihahind on oluliselt langenud. Meil on oma seafarmid, nende kulud on jäänud samaks, aga tooraine väljamüügihind on väga kõvasti langenud," kirjeldab Horm rasket olukorda.

Horm rõhutab, et päris paljud Eesti lihatööstused on üle läinud ainult eksporttooraine kasutamisele. See tähendab, et singid, vorstid, viinerid, süldid jne valmivad ainult välismaisest - Hispaania, Taani, Iirimaa või Saksamaa - lihast. Külmutatud liha tuuakse Eestisse ja tehakse kohapeal nn Eesti talusink valmis.

"Aga meie tahame jääda oma sigade lihast toodete valmistamise juurde. Meie ei taha hakata tegema toodangut importlihast. Lihatoodete söömine ei ole iseenesest vähenenud. Juba aastaid on see püsinud stabiilsel tasemel, aga küsimus on lihtsalt liha hinnas," selgitab Horm.

Mis saab neist 30 inimesest, kes Vastse-Kuuste tehasest koondamisteate said? "Eks nad jäävad ootele. Meil on juba pikemat aega käimas läbirääkimised Vastse-Kuuste tehase müügiks. Kui sellele leiaks ostja, siis võiks ta kasvõi järgmisel päeval tootmise käima panna. Samuti leiaks uus omanik kohapealt kohe kvalifitseeritud tööjõu, sest suurem osa inimestest on ju Vastse-Kuuste valla elanikud," räägib Horm.