18. mail on Genfis Christie’se oksjonil müügil eresinine 14,62 karaadine kivi, mis kannab nime Oppenheimeri sinine. Nime sai kalliskivi eelmise omaniku Sir Philip Oppenheimeri järgi, kelle perekond omas kontrolli teemandimonopoli De Beers 80 aastat. 2012. aastal müüdi oma 40% osalus ettevõttes Anglo Americanile 5,1 miljardi dollari eest.

Tegemist on suurima ja puhtaima sügavat tooni sinise kiviga. Briljandi hinnanguline hind on 38-45 miljonit dollarit (33-39 miljonit eurot).

Müük toimub ajal, kui üleilmsel juveeliturul on hoog veidi raugenud. Euromonitor Internationali andmetel kahanes turg mullu 4%, 36,9 miljardile dollarile. Samas turu koorekiht on näidanud vastupanu, luues uusi hinnarekordeid, kirjutab Bloomberg.

Oppenheimeri sinise müük toimub ajal, kui võib ka sündida teine rekord. Kunagi lapsstaarile Shirley Temple’le kuulunud 9,54 karaadine sinine lihvitud teemant on aprillis New Yorgis Sotheby’se oksjonimajas müügil 35 miljoni dollarilise hinnaprognoosiga. Oppenheimeri briljandil on aga võimalus lüüa kõik rekordid.

Vähem kui 0,0001% kunagi kaevandatud teemanditest on sinised, teatas Christie’s.