Firma Technomar & Adrem AS tütarfirmad Tasmo Ärigrupi AS ja OÜ Ilumi Group asutasid 2007. aastal Venemaal piiratud vastutusega äriühingu (OOO) Tareal, millest sai Vanino elamurajooni arendaja.

Eesti ja Vene meedia teatas, et Vaninosse pidi ehitatama 142 kotedžit ja 99 city villa’t. Lisaks sellele kavatseti ehitada lasteaed, kool, poed, spordikompleks, tennisekeskus ja kirik.

Ambitsioonika projekti peamised investorid olid Eesti üks rikkamaid inimesi, Technomar & Adrem AS-i omanik Igor Izraeljan ja OÜ Ilumi Groupi omanik, Tasmo Ärigrupi AS-i tollane juhatuse esimees Deniss Västrik. Viimane nimetati projekti juhiks.

Ehitamine algas 2011. aasta sügisel ning Tareali juhtkond arvestas, et projekt viiakse lõpule nelja aastaga. Esimese etapi hooned võeti aga kasutusele alles 2015. aasta märtsis, poolteist aastat plaanitust hiljem. Teise ja kolmanda etapi hoonete ehitus on aga üldse peatatud ja pole teada, millal see jätkub.

Osanikud löövad häirekella. Seni pole kätte saadud 183 korterit. Tareal varjab end ega astu korteriomanikega dialoogi. Osanike sõnul seisab ehitus juba poolteist aastat. Kui tulevad ostjad, ilmub välja paar ehitajat, kes peavad jätma mulje, et töö käib, räägivad kohalikud elanikud.

Ehituse peatöövõtja on ettevõte Viking-Stroi, mille asutaja on seesama Västrik.

Vaatamata kõigele korterite müük jätkub, kinnitavad nii reklaam Vanino veebilehel kui ka osanikud.

Izraeljani huve kaitsev advokaadibüroo Komissarov i Ko teatas 9. juulil koosolekul osanikele, et peamiste investorite Västriku ja Izraeljani vahel tekkis 2013. aastal korporatiivne konflikt, sest Västrik muutis firma Tareal põhikirja.

2015. aasta lõpul teatas Izraeljan Västrikule, et enam raha välja ei anna ja alustab kontrolli. 2016. aasta jaanuaris taastati finantseerimine, kuid puudus ülevaade, kuhu see raha läks, ning Izraeljan otsustas rahastamise lõpetada ja kontrolli alustada. See algas 20. juunil, teatas osanike esindaja.

Advokaatide sõnul esitati 2013. aastal Eesti õiguskaitseorganitele Västriku peale kaebus dokumendi võltsimises – sellesama protokolli, mille alusel muudeti põhikirja. Eesti peaprokuratuuri pressinõunik Ilmar Kahro seda informatsiooni ei kinnitanud ega lükanud ka ümber.

Advokaadid kinnitavad, et Izraeljan on selles asjas samasugune kannatanu nagu osanikud. Korterite ostjad sellega aga nõus ei ole.

Tareali auditiga tegeleb praegu Peterburis Tasmo Ärigrupi esindaja Pjotr Vertsinski, kes keeldus olukorda Delfile kommenteerimast.

Osanike sõnul viib kõik selleni, et tuleb pankrot ja nad jäävad kõigest ilma. Osanikud jätkavad aga oma õiguste eest võitlemist. On toimunud pikett ja neljapäevaks on kavandatud miiting Lomonossovi rajooni administratsiooni juures.

Osanike grupis Vene sotsiaalvõrgustikus VKontakte kutsutakse üles esitama avaldust uurimiskomiteele. Petitsioonil veebilehel Change.org oli 13. juuli seisuga 1993 allkirja.