Elamumessi muudab eriliseks see, et korraga ehitatakse valmis kogu messi küla ehk terve tulevane linnaosa. Ehitatakse välja vajalikud juurdepääsuteed, sillad ja ka ümbruse haljastus. Majad valmivad konkreetse pere ehk uue omaniku tarbeks arvestades just antud pere vajadusi, laste arvu, vanust, hobisid, pereliikmete tööd ja muid harjumusi. Majad sisutatakse täielikult ja peale messi on uuel omanikul võimalik kohe uues kodus ka elama hakata.

Põhilise hoonestuse moodustavad elamumessil poolsada eramut, mille hulgas näiteks ka ridaelamu ja teist aastat järjest ka puitmoodulitest ehitatud kortermaja, millel sel aastal tervelt viis korrust. Lisaks pakkusid eraldi platsidel ja ajutistes hallides oma toodangut erinevad aiamajade valmistajad, teisaldatavate saunade valmistajad, murukatuse ehitajad, ahju ja kaminatootjad, mööblitootjad ja paljud teisedki.

Soome elamumess on suunatud eelkõige inimestele, kellel on plaanis endale kodu rajada, kuid messil on hea oma silmaringi avardada ja ringi uurida ka erinevatel ehitusettevõtjatel. Just seal näeb hästi, millises suunas eramuehitus liigub.

Soome elamumess

Majad on maitsekalt sisustatud

Soome majade planeering erineb Eestis ehitatavate majade planeeringust, mis on Eestist tulnud inimestele tunnetatav. Vahel on erinevust isegi raske defineerida, sest lahendused võivad olla kohati väga ratsionaalsed, aga ka meile harjumatult liigendatud. Loodud on palju erinevaid tasapindu ja ruume, näiteks väga tihti on elutoast eraldi toana ehitatud teleka vaatamise tuba või terve kodukino tuba. Lisaks on Soome kodudes populaarsed veel muusika kuulamise ja musitseerimise toad, sporditegemise ja perenaise kudumise või hobitoad. Kui mõni pereliikmetest tegeleb hambaravi teenuse pakkumisega, võib olla terve üks majaosa ehitatud vastava teenuse pakkumiseks või maja, kus noorpaar ja vanemad elavad justkui ühise hooviga majas, on kodudesse eraldi sissekäigud.

Iga ruutmeeter majast on arvel ja maksimaalselt ära kasutatud. Ruumid on pigem väikesed, kui suured ning reeglina ehitatakse trepid esimeselt korruselt teisele kitsamad kui Eestis tavaks. Trepil peab arvestama ühepoolse liiklusega.

Soome majades on kindlasti vähemalt kaks sissekäiku: peasissekäik ja majandussissekäik. Vahel võivad need uksed olla peaaegu kõrvutigi, aga majandussissekäigust satub majandusruumi, kus saab pesta musti kummikuid või koera, mille jaoks on eraldi pesemisrest ja segisti. Seal samas saab mullast ja aiaötödest ka käed puhtaks pesta. Väga tihti on majandusruum ühendatud saunaga, et töölt tulles saaks kohe mustad riided seljast võtta ja end mõnusas saunas puhtaks pesta.

Suurem osa põhjanaabrite eramuid on puidust ja tihti halli värvi, kuid elamu

messil oli üks kvartal ka Rootsi tüüpi majadega, kus ruumilahendus oli Soome omast erinev ja avaram. Näiteks ulatub nende majade söögituba maja fassaadpinnast välja ja moodustub kolmest küljest klaasist aknapind. Ka majade värv on Rootsile iseloomulikult Rootsi punane.

Soome elamumess

Soome eramutel on esindatud kõik põhilised katuseliigid lame- ja murukatusest plekk- ja kivikatuseni välja. OÜ Evari Ehitus käiski sel korral Soome elamumessil vaatamas huviga just lamekatuseid, kuhu kuuluvad ka mätas- ja murukatused, käidavad katused ja liiklusega koormatud katused. Evari Ehituse põhitegevuseks on lamekatsute ehitamine ja hürdroisolatsioonitööd.

Loe teenuste ja tehtud tööde kohta lisaks: www.evari.ee

Jaga
Kommentaarid