Toršin juhendas Venemaa parlamendi ülemkoja föderatsiooninõukogu asespiiker olles Moskva Taganka kuritegeliku sündikaadi liikmeid, kuidas pesta ebaseaduslikul teel saadud tulu läbi pankade ja kinnisvara Hispaanias, väidab Hispaania tsiviilkaardivägi (Guardia Civil) oma salajases raportis 2013. aastal lõppenud kolmeaastase juurdluse põhjal, millega Bloomberg on tutvunud. Toršin eitab igasugust seaduse rikkumist ning väidab, et tema sidemed väidetava Taganka rühmituse juhiga Hispaanias Aleksandr Romanoviga on puhtalt seltskondlikud. Toršinit ei ole selle raportiga seoses ülekuulamisele kutsutud ega ole talle ka süüdistust esitatud, vahendab Bloomberg.

„Organisatsiooni hierarhilises struktuuris on teada, et Aleksandr Porfirjevitš Toršin seisab kõrgemal Romanovist, kes nimetab teda „ristiisaks“ või „bossiks“ ning teeb tema eest „tegevusi ja investeeringuid“,“ öeldakse tsiviilkaardiväe raportis. Romanov mõisteti mais ligi neljaks aastaks Hispaania vanglasse. Ta tunnistas end süüdi ebaseaduslikes arveldustes kokku 1,65 miljoni euro ja 50 000 dollari väärtuses.

Toršiniga seotud süüdistused tsiviilkaardiväe raportis põhinevad Romanoviga 2012. ja 2013. aastal peetud telefonikõnede lindistustel ning tollal Romanovi omanduses olnud Mallorcal asunud villa läbiotsimise käigus leitud dokumentidel.

Veteranpoliitik Toršin, kes oli föderatsiooninõukogu asespiiker enam kui kümme aastat, ütles, et tema kontaktide võrgustik ulatub USA-sse, kus ta on rahvusliku relvaassotsiatsiooni (NRA) liige. Toršin ütles Bloombergile, et on kohtunud vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpiga ning istus mais NRA aastakokkutulekul Kentucky osariigis Louisville’is ühes õhtusöögilauas viimase poja Donald Trump Jr-ga.

Üks Toršini ülemusi pangas aastatel 1995-1998, panga juhi endine esimene asetäitja Sergei Aleksašenko ütles, et Toršin võis oma vanale kohale naasta Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) korraldusel. Toršinil näivad FSB-ga olevat pikaajalised sidemed.

Föderatsiooninõukogu liikmena oli Toršin asespiikrina ka mõjuvõimsa rahvusliku terrorismivastase komitee liige. Venemaal on ta ilmselt kõige paremini tuntud kui 334 inimelu nõudnud 2004. aasta Beslani koolirünnaku ametliku uurimise juht.

Anonüümseks jääda eelistanud kõrgetasemeline Hispaania ametnik ütles, et Toršinile süüdistuse esitamine ei ole vaeva väärt, sest Venemaa ei tee koostööd juhtumite puhul, mis puudutavad kõrgetasemelisi ametnikke.

Aastakümnepikkuse uurimise tulemusena valminud 488-leheküljelises kaebuses väidab Hispaania prokuratuur, et teise Vene sündikaadi, Peterburis baseeruva Tambovi grupeeringu liikmed kolisid Hispaaniasse kuritegelikku tulu pesema 1996. aastal, kui Vladimir Putin oli Peterburi aselinnapea.

Üks raporti autoritest, prokurör José Grinda ütles 2010. aastal USA ametnikele, et Putin juhib virtuaalset maffiariiki, kus kurjategijate tegevus on valitsuse omast eristamatu, selgub WikiLeaksi avaldatud USA Madridi-saatkonna salajasest sõnumist.

Prokuratuuri teatel oli üks pestud raha allikas seotud Moskva esmaklassilise kinnisvara, Univermag Moskva vägivaldse ülevõtmisega Taganka grupeeringu poolt, mille käigus mõrvati advokaat.

Romanovi villast avastatud dokumendid näitavad, et Toršin kasutas oma positsiooni juhtiva parlamendiliikmena, et paluda Venemaa õiguskaitseorganitel sekkuda väidetavate Taganka grupeeringu liikmete poolel nende vaidluses kaubamaja vallandatud juhtkonnaga, selgub Hispaania tsiviilkaardiväe raportist. Toršin ütles, et palvetele reageerimine oli tema töö osa.

Üks kaubamaja ülevõtmise korraldajaid oli väidetavalt Moskva advokaadibüroo Kremli Partnerid partner Grigori Rabinovitš, kes ütles intervjuus, et pole midagi valesti teinud. Romanoviga on ta minevikus äri teinud, Toršinit pole ta aga kunagi kohanud.

Romanov lahkus Venemaalt millalgi 2008. aasta paiku pärast vanglakaristuse kandmist viinatootjalt raha väljapetmise eest. Toršini sõnul pole ta Romanoviga rääkinud kaks ja pool aastat.

Nüüd on Toršin kõrge ametnik institutsioonis, mille kohustuste hulka kuulub musta raha voogude peatamine.