"Kasahstani välisesindaja lähetamine lepiti kokku EASi, MKMi ja Eesti Logistika ja Transiidi Assotsiatsiooni vahel 2015. aasta lõpul. Huvi esindaja lähetamiseks tuli transiidiettevõtete poolt, kes valisid välja ka endale sobiva kandidaadi Kasahstanis," selgitas Tomberg.

"Ühtlasi olid ettevõtted valmis katma esimese, nn pilootaasta kulud Kasahstanis. EAS andis juba septembri alguses transiidiettevõtjatele teada, et on valmis järgmisel aastal poole Kasahstani esindaja kuludest enda kanda võtta, kuna peab selle valdkonna ärikontaktide edendamist perspektiivseks [üle-eile vastas EAS-i pressiesindaja, et mingit otsust rahastamiseks tehtud ei ole - toim.].

Samas jõudsime ühiselt arusaamisele, et esindaja tegevuse jätkamine sõltub välisministeeriumi otsusest, kas Eesti saatkond jätkab Astanas tegevust. Nii nagu märgib ka Alexela Grupi omanik Heiti Hääl, on projekt seotud riskidega [üks välisesindaja rahastajatest, Alexela omanik Heiti Hääl kommenteeris, et Eesti esindatus on seal möödapääsmatu ja seda on vaja teha pikemaajalisemalt - toim.]."

Selle aasta juunis teatas välisminister Marina Kaljurand, et Astana saatkonda taheti küll sulgeda, aga selle otsustamine lükati poole aasta võrra edasi - vaadatakse, mismoodi kaubavahetus selle riigiga edasi areneb, praegu on see paraku üsna olemat.

"Otsustasime tulla kuue kuu pärast Astana saatkonna juurde. Kõigi majandusnäitajate ja faktide põhjal Astana saatkond peaks olema ka suletavate välisesinduste nimekirjas, aga meie äriringkondadel on palve oodata veel mõned kuud - majandussuhted pidavat minema aktiivsemaks ja paremaks, transiit minevat tööle," ütles Kaljurand.

"EAS on järginud Eesti ekspordi ja välisinvesteeringute strateegiat ja lähetanud välisesindajaid esmajoones ekspordi seisukohalt prioriteetsetesse sihtriikidesse. EASil on 24 välisesindajat ekspordi-, välisinvesteeringute ja turismivaldkonnas kokku 15 riigis ja selleks eraldatav eelarve on ligi 2,3 miljonit eurot aastas. Sektoripõhiste esindajate lähetamisel välisriikidesse peame ka edaspidi vajalikus teha seda koostöös sektori ettevõtetega," kinnitas Tomberg.

Ärileht kirjutas täna, kuidas era ja riiklikud transiidi- ja logistikafirmad panid raha kokku ja ostsid endale aastaks Kasahstani Eesti saatkonda välisesindaja ehk erialadiplomaadi, kuna majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) selleks raha ei leidnud.