Näpuvurr on sõrmede vahel keerlev plastik(või muust materjalist)ketas, mis oli algselt mõeldud ärevushäiretega või tihti oma käsi ja sõrmi mudivatele inimestele. Sellel pilku hoides muutub vurri taust uduseks ning kogu tähelepanu koondub vurrile. See pidavat olema rahustav või lausa terapeutiline vidin neile, kel keskendumisega probleeme.

Inglise keeles Fidget spinner ehk siis näpuvurr on kolme aukliku tiivikuga ketas, mille keskmise osa sees on pöörlev ketas. Keskmisest osast sõrmedega kinni hoides saab vurri sõrmede vahel pöörlema panna. Vurridest on ka variatsioone: leidub ka vaid kahe tiivaga spinnereid, aga ka rohkematega kui kolm.

Nüüd on spinnerist saanud aga paljude laste lemmikmänguasi. Suure nõudluse tõttu on see suisa defitsiitne kaup, mille järel järjekordades nõus seisma ollakse.

Rahva Raamatu turundusjuhi Ingrid Karelli sõnul on näpuvurr hetkel kõige kuumem kaup, mida raamatupood müüb. "Vaid esimese nädalaga on müüginumbrid küündinud tuhandetesse," kinnitab Karell.

Apollo raamatupoodide turunduskoordinaatori Ardo Krassi sõnul sai buum alguse vaid nädal tagasi. „Eelmise nädala algul ja keskel oli juba kõva buum. Lapsed ootasid lettide taga, pandi spinnereid kinni, sest tihti mõned sajad jõudsime poodi tuua ja juba mõne tunniga müüdi need läbi. Maaletoojad on nüüd hakanud suuremate kogustega varustama," rääkis Krass.

Buum oli Krassi sõnul juba varem mujal maailmaski olemas, kuid jõudis nüüd Eestisse. „Kui vaadata Youtube'i videosid, siis näeb, et sellest mänguasjast on saanud tõeline hitt," ütleb Krass.

Lihtsamad näpuvurrid on plastikust, nende hinnad jäävad alla viie euro. Kuid leida võib ka helendavad, LED-tuledega ja metallist, mille hinnaklass on pisut kõrgem, kuid jäävad siiski alla 10 euro. „See ongi üks põhjus, miks hullus selle järele nii suureks kasvas. See ei ole kallis asi, ta on kättesaadav kõigile," leiab Krass.

Kuna nõudlus näpuvurride vastu on praegu ülemäära suur, on Apollo uurinud ka erinevate variantide kohta ning toonudki müügile valiku erinevast materjalist ja lisaviguritega vurre. Müüvad ka teised mänguasjakauplused ning ka Eesti e-poodidest saab näpuvurri soetada. Kuid et Apollo n-ö õigel ajal õige hetke ära tabas, on ainuüksi eelmise nädala algusest tänaseni müüdud üle 6000 näpuspinneri.

„Oleksime ka rohkem võinud müüa, aga mingi hetk said need otsa, kuna nõudlus kasvas nii suureks. Kõige kõvem müügiaeg oleks võinud olla eelneval nädalavahetusel, aga juba laupäeval sai mõnes poes kaup otsa ja alles eile tuli spinnereid juurde," selgitab Krass.

Praegu on Apollodes vurrid tagasi lettidel ning Krass usub, et lähipäevadel müüakse needki läbi ja et ka selle nädala müügitulemuseks võib eeldada 6000 kanti jäävat numbrit.

„See on isegi natuke naljakas, et nüüd on koolipäevadel teatud eagrupp alati raamatupoodides esindatud. Päris üllatav ja samas ka rõõmustav pilt, et 7-12-aastased lapsed käivad gruppides raamatupoodides. Müüjatelt küsiti küll vaid vurride kohta, aga hea algus seegi. Ja kui viimased vurrid olid vaid roosat värvi, siis isegi neid nõustuti ostma," teab Krass rääkida.