Oma kätega renoveerimise esimeseks katsetuseks ei tohiks valida suurt kummutit või emotsionaalse väärtusega eset, pigem võiks alustada nõukaaegsest taburetist või lihtsast riiulist. Õnnestumiste korral saab juba edasi liikuda hinnalisemate ja suuremate mööbliesemetega. Viimistlemise puhul on oluliseks võtmesõnaks nii õiged materjalid, tööprotsess kui asjakohased tehnikad.

Renoveerimistööks varu aega

Alusta renoveerimistööd põhjalikust puhastamisest. Enamasti piisab lapist, soojast veest ja tavalisest majapidamisseebist. Riivi seep jämeda köögiriiviga ja tee tunde järgi paras seebilahus. Tegu on lihtsa, kuid hea mööblipuhastusmeetodiga ning pärast puhastamist võib selguda, et lakkida-peitsida-värvida polegi tarvis. Kui aga esemel on näiteks kleepuvaid liimiplekke või hallitust, tuleb appi võtta spetsiaalsed kemikaalid.

Eemalda vana värv ettevaatlikult spetsiaalse värvieemaldaja ja pahtlilabidaga. Pärast värvi eemaldamist puhasta pind veega ja lase korralikult kuivada. Lakitud või nõukaaegse polüesterkattega mööblitükid vajavad erilähenemist ehk alusta nende puhul lahusti baasil kruntvärviga. Kui lakk on kulunud ja ebaühtlane, siis eemalda see värvipehmendusaine abil. Kanna aine mööblile, lase pool tundi mõjuda ja eemalda lakk pahtlilabidaga.

Enne viimistlema asumist karesta pind kergelt lihvimispaberiga ja eemalda seejärel lihvimistolm, et värv pinnale paremini nakkuks. Täida mööbli pinnas olevad defektid puidupahtliga ning järgi raudset reeglit: naturaalsete karvadega pintsel lahustipõhistele, sünteetiline pintsel vesialuselistele värvidele-lakkidele.

Vali sobiv viimistlusvahend

Mööbli värvimiseks sobib nii lahusti baasil tehtud spetsiaalne mööblivärv kui ka matt või läikiv vesialuseline mööblivärv. Kahtluse korral küsi ehituspoest nõu, sest iga värv mööbli jaoks ei sobi. Võid kasutada nii ühte kui mitut värvitooni, näiteks lastetoa kummutil saad värvida kõik sahtlid erinevat värvi. Kolletunud männipuidule saad anda elegantse ilme valge värviga.

Kui soovid säilitada puidu soojust ja looduslähedust, saad seda teha õli ja vaha abil. Need eri värvitoonides viimistlusvahendid toovad esile puidust esemete loomuliku olemuse, parandades samal ajal kulumiskindlust.

Puitpinna peitsimisega on võimalik rõhutada puidu loomulikku tekstuuri, aga ka varjata puidusina või tõsta heledate puiduliikide vastupidavust päikesekiirgusele. Peitsitud pinna võid üle lakkida vesialuselise mati mööbli- või põrandalakiga. Vedelda esimene lakikiht veega ning kanna seejärel teine ja kolmas kiht lakki peale vedeldamata kujul. Laki kihtide vahel tuleb teha kerge vahelihvimine liivapaberiga.

Antiiklakiga saad anda lihtsale kummutile vana, väärika ja kulunud ilme. Vanutatud efekti on võimalik saavutada ka värvitud puidupinnalt osaliselt vana värvi eemaldamisega kuumaõhupuhuriga, kuid selle töö käigus peab olema ettevaatlik, et puitu ei kõrvetaks.

___________

Remonditöödega kaasnevate kulude finantseerimiseks pakub vajadusel lahendust Bigbank.

Tuletame meelde, et Bigbank AS on finantsteenuseid osutav ettevõtja, mistõttu enne mis tahes lepingu sõlmimist tutvuge vastava teenuse tingimustega ning vajaduse korral
konsulteerige asjatundjaga.

Jaga
Kommentaarid