Tegemist ei ole maksuvaba piirkonnaga, vaid Portugaliga, mis on vaid nelja lennutunni kaugusel kodumaast, kirjutab Bloomberg.

63-aastane ettevõtte endine tippjuht on paljude rikaste põhjaeurooplaste seas, keda tõmbab lõunasse 20 protsendine tulumaksumäär ja kümme aastat maksuvaba pensioni väljamakseid. Wikströmile tähendab see, et, et ta kahekordistab oma pensionitulu ligi 12 000 dollarini kuus.

„Kas ma tunnen süümepiinu,“ küsis Wikström. „Loomulikult mitte.“

Ta elab Lissabonist ligi 30 kilomeetri kaugusel rannakuurordis Cascais.

Portugal lõi maksusoodustused üheksa aasta eest, et välismaale läinud portugallased pöörduks koju tagasi ning riiki tuleks välismaised oskustöölised. Juhtus hoopis sedasi, et tulid rikkad pensionärid ja see kütab Euroopa Liidus kirgi.

Soome teatas soovist lõpetada maksulepe Portugaliga, mis on ajanud Portugali rahandusministril Mario Centenol kopsu üle maksa.

Kõik pole vaid rahas. Golfiväljakud, 300 päeva päikesepaistet aastas ja kenad ookeanivaated on meelitanud 2016. aasta lõpuks riiki 10 684 välismaalast. Wikström on üks 777 rootslasest, kes mullu riiki kolis.

„Rootslased on alati eelistanud Portugali minekut, kuid nüüd kasvavad numbrid jõudsalt,“ ütles Cascais Rootsi kinnisvaramaaklerfirmat juhtiv Bjorn Jacobsen. 42-aastane Bjorn kolis koos naisega Portugali 2015. aastal. Portugali majandus paraneb, kinnisvaraturul on buum ja Portugali peetakse turvaliseks kohaks.

Antud programmi suur edu näitab erinevusi EL maade sotsiaalpoliitka osas. Põhjamaade heaoluühiskonnad lubavad töötajatel tööaastatel arvestada tulumaksuarvestuses maha pensioniks kogutava vara, et maksustada seda pensionit välja võttes. Lõuna-Euroopa riikides nagu Portugalis on sellised pensionikindlustuse sissemaksete mahaarvamine vaid priviligeeritud vähemuse eesõigus.

„Soome pensionisüsteemist tehtavaid väljamakseid tuleb kohelda võrdselt,“ ütles Soome rahandusminister Petteri Orpo. Tema Rootsi kolleeg Magdalena Andersson tegi mullu sarnast kriitikat. Ta ütles, et kui rootslased tahavad kolida Portugali kliima, veini või muusika pärast, on kõik korras. Aga maksude vältimine ei ole tolereeritud.

Portugali riigi sees on samuti leidnud antud programm (non-habitual residents) põhjustanud pingeid. Sotsialistliku valitsust on tabanud kriitikanooled, et nad pakkuvad välismaalastele maksusoodustusi ajal kui paljud kodanikud vaevlevad rahalistes raskustes. Mullu kerkis Portugalis maksukoorem 22-aasta tippu. Samuti ei meeldi kriitikutele, et välismaalased on tõstnud kinnisvara hindu. Mullu tõusid Portugalis eluasemete hinnad 9,2 protsenti.