Väljaande Bloomberg teatel otsivad Vene-Eesti topeltkodaniku German Lillevälja investeerimisfirmade kliendid praegu ettevõtjat tulutult taga. Šveitsi ja Briti finantsinspektsioonid on algatanud uurimise. Pettasaanud klientideks on teiste hulgas Šveitsi ravimitootja Novartis ja rõivafirma Levi Strauss tippjuhid. Kahjud ulatuvad ilmselt kümnetesse miljonitesse.

Alles eelmisel kevadel rääkis Lilleväli välismeedias, kuidas ta oskab turul tekkivate anomaaliate pealt matemaatiliste algoritmide abil raha teenida. Praegu paistab küllaltki anomaalne ka Lillevälja enda firmade tegevus. Märtsis võttis Vene keskpank tema ettevõttelt Ankor Invest rikkumiste eest tegutsemisloa ja Lilleväli soovitas vanadel klientidel kanda rahad üle uuele firmale GL Finance. Initsiaale GL kannavad ka teised Lillevälja ettevõtted. Investorid, kes üritasid oma raha tagasi saada, põrkasid aga probleemidele.

Üks Saksa kodanikust klient ütles Bloombergile, et investeeris GL-i veerand miljonit dollarit. Kui kuulujuttude tõttu murelikuks muutunud investor püüdis raha tagasi saada, selgitati talle esmalt, et kuna ta on ühtlasi USA topeltkodadsus, läheb maksega aega. Kevadel tuli viimaks teade, et raha kantakse 15 päeva jooksul üle. Seda ei juhtunud. Täpselt samasuguse loo rääkis Bloombergile pool miljonit dollarit investeerinud Hollandi kodanik. Juunis kadus veebist ka GL Finance´i kodulehekülg. Kui Bloomberg eelmisel nädalal firma GL Asset Management Zürichis asuvat bürood külastas, leidsid nad eest mööblist tühjendatud ruumi ja kirjadest tulvava postkasti. Genfis asuv büroo paistis koosnevat vaid ühest raamatupidajast, kes keeldus kommentaaridest.

Telefonitsi antud vastustes keeldus Lilleväli oma asukohta nimetamast, märkides, et ei soovi olla antikangelase rollis. Ta kinnitas, et „suur osa” klientidest saab oma raha tagasi, kuid ei täpsustanud detaile. Lilleväli eitas ka väiteid, et tema firmad haldasid 250 miljoni dollari väärtuses investeeringuid – maksimaalne investeeringute hulk olevat olnud vaid 140 miljonit. Neist 35 miljonit dollarit olevat praegu külmutatud Lääne sanktsioonide tõttu.