Sääsed ei armasta teepuuõli lõhna

Sääskede ja ka teiste lendavate putukate eest kaitsevad eelkõige sobivad riided ning muidugi erinevad tõrjevahendid nagu spreid ja kreemid. Tõrjevahendite soetamisel apteegist või poest tuleb aga arvestada, et üldjuhul on nende toimeaeg ligikaudu kuus tundi ning pikemalt õues viibides tuleks kaitset uuendada.

Sääsehammustus ei ole küll mürgine, kuid tekitab sügelevaid kuplasid. Põletikulistele kupladele võiks peale määrida rahustavat geeli, hüdrokortisooni salvi või teepuuõli. Tõsisema ärrituse ja sügeluse puhul võib aidata allergiatablett. Tundlikuma naha ja tervisemuredega inimesed, samuti lapsed võiksid eelistada looduslike toimeainetega tooteid – näiteks ei meeldi sääskedele teepuuõli lõhn.

Mesilasi ja herilasi meelitavad magusad lõhnad

Loodusesse minnes tuleks vältida magusa parfüümi kasutamist ja murul magusate-värskete roogade söömist, kuna need meelitavad herilasi ja mesilasi iseäranis kiiresti kohale. Eriti ettevaatlik tuleks olla looduses mesipuude või herilasepesade läheduses ning torgata saamise ennetamiseks vältida paljajalu liikumist.

Nõelata saades tekib pea kõigil inimestel punetav ja valulik kubel, mis möödub enamasti päeva või paariga. Torkekoht tuleks koheselt desinfitseerida, samuti võib sellele määrida rahustavat aaloegeeli või teepuuõli, suurema paistetuse hoiab ära allergiatablett.

Puuke leidub ka linnaaias ja pargis

Ekslikult arvatakse, et puugid varitsevad ainult metsas, ent tegelikult leidub neid ka linnaaias ja tühermaadel. Puugid võivad kanda mitmeid haiguseid, millest levinuimad on entsefaliit ja borrelioos. Esimest saab ennetada vaktsineerimisega, teisi haiguseid paraku mitte. Nii vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimesed võiksid enne loodusesse sõitmist küsida apteegist tõhusat puugitõrjevahendit, mille toime kestab keskmiselt neli tundi, seejärel peaks kaitset uuendama.

Suveõhtutel võiks enne magamaminekut nii endal kui ka pereliikmetel kontrollida ega puuk pole ennast juustesse, kõrvatagustesse või põlveõndlasse ära peitnud. Sisse söönud puugi leidmisel võib putuka ise pintsettidega eemaldada, selleks ei ole vaja pöörduda spetsialisti poole. Puuki ei tohi eemaldamise käigus keerata ega pigistada ja hammustuskoht tuleb pärast korralikult desinfitseerida. Kui puugi hammustuskoht muutub põletikuliseks, hakkab valutama või tekib sellele ümber ring, siis tuleb pöörduda koheselt perearsti poole, isegi kui sümptomid ei tundu tõsised.

Suvi on alles ees ja kindlasti ei tohiks putukad kedagi loodusest ja värskest õhust eemale peletada. Pigem tuleks leida endale sobivad puugi- ja sääsetõrjevahendid ning varuda väike pudel teepuuõli, mõni rahustav geel ning vajadusel ka allergiatabletid.