„Küberhügieeni selgitamine on sama oluline kui ohutu liiklemise õpetamine. Mõlema puhul oleneb lapse käitumine just ennekõike lapsevanema suunistest ja õpetustest,” ütles veebikonstaabel Maarja Punak oma Facebooki postituses.

Tasuks seada uusi eesmärke

„Lisaks meeldetuletustele turvalisuse osas, soovitan lapsevanematel ka endale ja perele uusi eesmärke seada. Näiteks teha iga päev kodus vähemalt ühe tunni pikkuse nutivaba aja, mil ükski pereliige ei kasuta telefoni ning kõikidel on võimalik omavahel suhelda,” sõnas Punak.

Ta tõi näite juhtumist, kus nõusid peseva enam juurde läks laps, kes soovis näidata koolis lahendatud ülesandeid ning joonistatud pilte. „Ema ütles, et ta praegu ei saa ja vaatab neid pärast. Samal ajal helises telefon. Ema keeras kohe vee kinni, kuivatas käed ning võttis kõne vastu. Millise signaali sai laps?” kirjeldas Punak.

Punaku sõnul on oluline jälgida, milliseid sõnumeid vanemad ise oma käitumisega lastele edastavad. Näites toodud juhtumil oli telefon on tähtsam kui laps. „Veel kurvem on see, kui seda "pärast" hetke hiljem ei järgne,” sõnas ta.

10 põhitõde seoses laste digiturvalisusega

Andmekaitseinspektsioon ja Riigi Infosüsteemi Amet panid kirja 10 lihtsat tõde, mida lastele turvaliseks digiteeks edasi anda:

  1. Hoia oma nutiseadet nagu rahakotti. Ära anna seda juhututtavale kasutada ega jäta hooleta!
  2. Kasuta alati ekraanilukku ning ära jaga paroole teistega.
  3. Ära kasuta ühte ja sama parooli igal pool. Parool ei tohi olla lihtsasti äraarvatav, kasuta tähe ja numbrikombinatsioone, sõrmega tõmmatavat mustrit, sõrmejälge või näotuvastust.
  4. Kasuta nutiseadmes alati uusimat tarkvara ning lae alla äppe vaid ametlikust tootja poest (Google Play Store, Apple App Store ja Windows Store).
  5. Hoidu nutiseadmetes lehekülgedest, mis koguvad informatsiooni. Ära jaga oma andmeid (ka nime või e-posti aadressi) mõistmata, milleks seda on vaja.
  6. Pane arvutisse ja telefoni viirusetõrje, uuenda seadet regulaarselt.
  7. Ära ava tundmatuid kirju, linke ja manuseid. Kui sõber saadab tavapärasest erineva tekstiga lingi või manuse, küsi alati üle, millega on tegu.
  8. Ära võta vastu võõrastelt tulnud sõbrakutseid Facebookis.
  9. Ära jaga sotsiaalmeedias liigset infot oma pere, elukoha või eluolu kohta.
  10. Pea meeles, et kõik mis on internetti paisatud, jääb sinna enamasti alatiseks. Kui solvad kedagi, jagad enda kohta kõike, jääb see Sinu lahutamatuks digielu osaks.