-Räägime Nelja Energia ostust. Kui palju te nõukogus vaidlesite selle üle, kas peaks ettevõtet ostma või ei peaks?

Selle üle me ei vaielnud.

-Aga kas te vaidlesite hinna üle?

(Mõtleb.)

-Sest on väiteid, et see hind oli liiga kõrge.

Meile teadaolevate andmete põhjal oli meie pakkumine teisel kohal. Aga seda te võite ju Nelja Energia omanike käest üle küsida.

-No, minul on oma allikad, kelle sõnul see oli kõrgeim pakkumine. Kuidas aga on teie vaade, kas see hind oli liiga kõrge või ei olnud?

Sellesse protsessi olid kaasatud väga kõrged spetsialistid. Need olid Eestist, Rootsist, Norrast. Nad olid väga neutraalsed spetsialistid. Mina olen elus harjunud spetsialiste usaldama. Kui nemad ütlevad, et hind on selline, siis see hind on selline. Ma ei julge nendes asjades kahelda.

Ma isegi ei teeks sellest asjast probleemi, sellepärast et kui te vaatate, mis kõikumised võivad olla seal, need on väga suured arvud. Kui te ütlete, et seal mingi 10 miljonit...

-Oli väiteid, et seal oli vahe 50 või 100 miljonit.

Ei ole. Seda ma ei usu elu sees, et sellega oleks keegi [Nelja Energia] kätte saanud. Seal oli ka etteheiteid, et riigiettevõte. Mis meil siis teistmoodi on?

-Nagu te isegi enne ütlesite: see ei ole otseselt rahva raha, mida te kasutatate, vaid rahva investeeritud raha...

Kunagi. Kui me vaatame, kuidas rahva raha laiali jagati erastamise käigus, siis saab pildi ette. Meie ei ole ühtegi senti raisanud, me oleme oma varadega pidevalt tootnud. Meie kovernandid on paigas ja teeme seda ka tulevikus. Ja ausalt. Aga kes olid konkurendid? Soome riigifirma ja Leedu riigifirma.

-Ja siis mingid fondid.

Ei, see fond ei pääsenud sinna teise ringi. Ma saan aru, kuhu jutt läheb. Ärge laske ennast kallutada, küsige osaliste käest. Fondid tahtsid hirmsasti säilitada seda, mis on. Aga kui me vaatame nüüd – kes oli [Nelja Energia] omanik 77%-lise osalusega?

-Norra omavalitsused.

Arvutage nüüd neid toetusi, mida teie, mina ja teised tarbijad Eestis maksime – mõelge, kuhu need läksid.

-See läks Norra.

Kuhu nad täna lähevad?

-Nüüd nad jäävad Eestisse.

Alternatiivjuhtudel?

-Oleks võinud Leetu või Soome minna.

Valige ja siis öelge, kas see on kallis või ei ole kallis. Kui minul kui kodanikul on valik, kas ma otsustan võrdsetes tingimustes Eesti või mingi teise kasuks, siis ma otsustan Eesti kasuks.

Sellest, mida arvab Eesti Energia nõukogu juht taastuvenergiatoetustest, Elektrilevi eraldamise plaanist ja paljudest teistest Eesti Energiaga seotud küsimustest, loe lähemalt tänasest Eesti Päevalehe loost.