„Eestis ja maailmas on e-ostlemine kasvav trend, mis omakorda toob turule uusi veebipoode. Mitte kõik neist ei pruugi oma tegevuses lähtuda sajaprotsendiliselt kehtivast seadusandlusest ega arvestada tarbijate kõikide õigustega. Et tagada ostjatele kindlustunne e-ostude tegemisel, anname kriteeriumitele vastavatele e-poodidele välja „Turvalise ostukoha“ usaldusmärgist,“ selgitab Eesti E-kaubanduse Liidu tegevjuht Tõnu Väät.

Märgis antakse e-kaupmeestele, kelle tegevus vastab Eesti E-kaubanduse Liidu seatud tingimustele. Usaldusmärgise saamiseks peab e-pood vastama nii Euroopa Liidu, Eesti Vabariigi kui ka Tarbijakaitseameti seadustele, mis reguleerivad ostuga seotud lepingu-, garantii-, tagastamis-, taganemis-, müügi- ja transporditingimusi. „Usaldusmärgistega e-poodidest osteldes võib olla kindel, et kaupmees järgib kõiki seadustega kehtestatud õigusi ja kohustusi ning ostmine on turvaline,“ kinnitas Väät. „Nii ei pea ostja muretsema, et kas kaupmees aktsepteerib 14-päevast tagastamisõigust või kas sinu kui kliendi andmed on turvaliselt kaitstud. Lisaks võib olla kindel, et “Turvalise ostukoha“ usaldusmärgisega ettevõtted ei ole Tarbijakaitseameti mustas nimekirjas,“ kinnitab liidu tegevjuht.

Märgis annab ostjale kindlustunde

Eesti ühe suurima e-kaupmehe hansapost.ee juhi Taavi Rajuri hinnangul on „Turvalise ostukoha“ usaldusmärgis kahtlemata oluline nii tarbijale kui ka e-poele. „Märgise taotlemisel ja selle saamisel võime kindlad olla, et meie e-pood täidab kõiki turvalisuse nõuded ning vastab e-kauplemisele kehtestatud seadustele. Teisest küljest annab see turvatunde ka ostjale, kes saab olla kindel, et meie e-poest tellides on kõik tema õigused alati kaitstud,“ lisab ta.

„Turvalise ostukoha“ usaldusmärgise saanud e-poed on kohustatud märgist kuvama e-poe esilehel, et see oleks ostjatele lihtsasti leitav. Logo peab olema lingitud ka E-kaubanduse Liidu lehele, kust ostja saab kontrollida, kas e-pood on ikka nimekirja kantud ja omab õigust märgise kandmiseks. Märgist saavad taotleda Eesti E-kaubanduse Liitu kuuluvad veebipoed, mis on tegutsenud vähemalt ühe aasta.

Usaldusmärgist kannab Eestis praegu 104 e-poodi, mis seatud tingimustele vastavad. E-poode kontrollitakse pisteliselt ka pärast märgise saamist. Millised Eesti e-poed „Turvalise ostukoha“ usaldusmärgist kannavad, vaata E-kaubanduse Liidu kodulehelt.

Turvalist e-ostlemist!

Jaga
Kommentaarid