„Ma olen nõukogus edasi,” ütles viimased neli aastat Nordica nõukogu juhtinud Peeter Tohver. Küll aga kinnitas ta, et on otsustanud juhi kohalt taanduda. „Ma ei jõua lihtsalt. Mul on nii palju teist tööd ja ma olen neli aastat seda teinud,” põhjendas ta.

Tohveri asemel on nõukogu valinud uueks juhiks Toomas Tiiveli, kes liitus nõukoguga umbes pool aastat tagasi. „Ta suudab rohkem pühenduda, kui mina. Muud erinevust ei olegi,” lausus senine Nordica nõukogu juht.

Saarpuule järglase leidmine lõppvoorus

Ka tõdes Tohver, et tõenäoliselt lahkub ta lõpuks Nordica nõukogust üldse. Täpset aega ta veel välja käia ei soovinud, kuigi andis teatava ajalise orientiiri. „Vaatab. Me otsime praegu uut juhti lennundusele ja loodame, et kui ta on valitud, siis on kõik uued meeskonnad paigas. Siis saan mina lahkuda,” rääkis Tohver.

Praegu on Nordica juhatuse esimehe otsingud jõudnud lõppvooru. „Me oleme käinud nüüd kohtumas 5-6 inimesega ja osadega veel kohtume,” rääkis Tohver. Mai lõpuks veel uut juhti paika ei saada, kuid tõenäoliselt selgub ta enne suurt suve.

Nordica uue juhi leidmist peab oma lähikuude suurimaks ülesandeks ka Tohveri asemel lennufirma nõukogu juhi koha üle võtnud Toomas Tiivel. Tema enda sõnul valiti ta sellele kohale tõenäoliselt seetõttu, et tal on hetkel rohkem vaba ajalist ressurssi. Ka on tal äriline taust olemas.

Tiiveli nimetas Nordica nõukogu liikmeks nimetamiskomitee soovitusel mullu sügisel majandus- ja taristuminister Kadri Simson, Tiivel nõustus sellele kohale asuma 7. novembril.

Tohveri ja Tiiveli kõrval kuuluvad lennufirma nõukogusse veel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi lennundus- ja merendusosakonna juhataja Taivo Linnamägi ja Eesti lennundusakadeemia rektor Jaanus Jakimenko.

Värske majandus- ja taristuminister Taavi Aas vihjas täna Eesti Päevalehes avaldatud intervjuus, et see, mis Nordicaga edasi saab, on lähikuude otsustamise koht. Mis võimalused seejuures täpselt laual on, ta lähemalt rääkima ei soostunud.

Liinivõrgu arvutused käivad

Tiiveli sõnul viitas minister tõenäoliselt kahe erineva ärisuuna vahel tasakaalu otsimisele. „Millega me jätkuvalt tegeleme, on leida tasakaal ekspordiäri ja kodumaise äri vahepeal. Ekspordiäris on hetkel olukord väga paljulubav, Tallinnast lendamine on aga keeruline, sest pakkumist on kõvasti rohkem kui nõudlust,” kirjeldas ta.

Küsimusele, kas see võib tähendada, et Nordica tõmbab lähikuudel veelgi otselende Tallinnast koomale, ei soovinud Tiivel vastata, märkides vaid, et seda teemat ta praegu ei kommenteeriks. „Eks me arvutame,” oli tema lakooniline vastus.

Suuremast liinivõrgu kokkutõmbamisest andis Nordica teada mullu sügisel, alustades kõige pealt kolme regulaarliini sulgemisega, kuid sellele järgnesid õige pea muutused ka suvistes sihtkohtades ning veel mõne täiendava regulaarliini sulgemine.