Prantslanna Nadège Dubois-Seex, kelle abikaasa Jonathan Seex lennuõnnetuses hukkus, esitas Boeingu vastu hagi Chicagos, kus asub ettevõtte peakorter, vahendab CNN.

„See on tragöödia, mis oleks tulnud põhimõtteliselt ära hoida, sest see oli juba juhtunud viis kuud varem. Kuidas võisid nad sellele hoiatusele kurdiks jääda?” ütles Dubois-Seex eile Pariisis ajakirjanikele, viidates teisele Boeing 737 Max 8-le, mis kukkus Lion Airi värvides alla eelmise aasta oktoobris Indoneesias. Siis hukkus 189 inimest.

Boeing tunnistas laupäeval, et pidi parandama vead lennusimulaatori tarkvaras, mida kasutatakse selle lennukitüübi pilootide väljaõpetamiseks, pärast kaht ohvriterohket õnnetust, milles hukkus kokku 346 inimest. Boeing ei avaldanud siiski, millal või kuidas need vead avastati.

Ülestunnistus simulaatori tarkvara vea kohta tuli ajal, kui Boeing ja ettevõtte 737 Max seeria lennukid on suure luubi all. Lennuki MCAS tarkvara, mis surub lennuki nina alla, kui registreerib varisemisohu, arvatakse olevat mänginud oma rolli nii Lion Airi kui ka Ethiopian Airlinesi katastroofides.

„Minu abikaasa elu võeti teadlikult ja isegi tahtlikult,” ütles nähtavalt emotsionaalne olnud Dubois-Seex. „Boeing tegutses küüniliselt. Minu abikaasa oli süsteemi, äristrateegia kaasnev kahju.”

Dubois-Seexi advokaat Nomaan Husain ütles, et tõendid näitavad selgelt, et Boeing tegutses hoolimatult ja jättis teadlikult tähelepanuta reisijate ohutuse.

„Boeing oli teadlik probleemidest lennuki rünnakunurgaga, MCAS tarkvaraga ja me saime hiljuti teada, et nad olid teadlikud isegi probleemidest väljaõppetarkvaraga,” ütles Husain eile pressikonverentsil. „Me palusime vandekohtul pärast Boeingu hoolimatut ja tahtlikku tegevust, mis jättis teadlikult tähelepanuta reisijate ohutuse, määrata Boeingule minimaalne karistus 276 miljonit dollarit."

Husaini sõnul on see Boeingu ühe päeva brutotulu 2018. aastal.