Delfi toimetuseni jõudis video kiirendusvõistlusest, kus osalised kasutavad mõõduvõtuks nädala eest turule tulnud CityBee rendiautosid.

Kommenteerib CityBee tegevjuht Lukas Yla:

"Oleme igasuguse väärkäitumise või huligaanse sõitmise vastu. Videos olnud juhid on tuvastatud ning nende teenuse kasutusõigus peatatud," kinnitas Yla.

"Tahtliku väärkäitumise puhul on juht alati vastutav. Näiteks kiiruseületamise või parkimistrahvi puhul katab kahju juht, mitte CityBee," täpsustas Yla.

CityBee sõidukitega ei tohi sõita joobes seisundis. Joobes juhtimise eest peab juht Yla sõnul maksma CityBeele trahvi 2000 € .

"Kui õnnetus on põhjustatud juhi süül, siis vastutab juht kahju hüvitamise eest. Täpne summa sõltub tehtud kahjust," sõnas Yla.

"Palume õnnetusest viivitamatult teatada meie klienditeenindust, täita õnnetusest teatamise blanketi, mis on auto kindalaekas, ning parkida auto. Väiksemate kriimude puhul katab kahju CityBee, kuna peame seda enda tegevusalal paratamatuks," lisas ta.

Jälgida tuleb liiklusseadust

CityBee soosib Yla sõnul ohutut sõitmist vastavalt liiklusseadusele. "Kui keegi märkab, et CityBee autoga ületatakse kiirust või mõnel muul viisil käitutakse ebaseaduslikult, siis palume sellest koheselt CityBee klienditeenindusele ja politseile teada anda," kutsus ta üles.

"Kõikidesse autodesse on paigaldatud spetsiaalsed seadmed, mille kaudu same jälgida autoed kasutamist ning käitumist, sealhulgas kiiruseületamist," rääkis Yla. Ta lisas, et autodes ei ole videovalvet vastavalt GDPR-ile.

Yla sõnul jälgitakse tähelepanelikult autode kasutamist ja klienditeenindus registreerib mis tahes väärkäitumise, rikkumise teinud juhiga võetakse koheselt ühendust.

"Esmalt saab juht hoiatuse, kuid kui näeme, et väärkäitumine jätkub, siis peatatakse juhil teenuse kasutusõigus. See tähendab, et peatatakse kasutusõigus ka teistele CityBee teenustele nagu kaubikud ja tõukerattad," kirjeldas Yla.

Rikkumisi ka teistes riikides

Täna kirjutasime juhtumist Leedu pealinnas Vilniuses, kus joobes juht üritas sõita üles betoontrepist, kuid ebaõnnestus. Viga sai nii juht, kes toimetati haiglasse, kui auto. Leedus toimunud õnnetuse eest määrati karistus nii juhile juhtimisõiguse peatamise ja rahatrahviga, kui CityBeele trahviga.

Loe Leedus juhtunud lugu SIIN.