Eile avalikustatud Warren Buffetti (89) ettevõtte Berkshire Hathaway kolmanda kvartali majandustulemuste kohaselt kasvas ettevõtte kasum rekordilised 14%, kirjutab Bloomberg. Selle taga olid raudteeäri oodatust paremad tulemused ja kauaoodatud tulu Kraft Heinzilt.

Ettevõtte käive kasvas kolmandas kvartalis 7,86 miljardi dollarini, seda tänu investeerimistulu kasvule ja Berkshire edasikindlustuse äri kasumile, kuigi ettevõtte kannatas Jaapanis aset leidnud taifuuni järel üsna palju kahju. Ettevõtte kindlustus- ja tootmisäride käive kasvas 2,4%.

Nende tulemuste järel on kasvanud Buffetti enda vara väärtus kasvanud 128 miljardi dollarini, hoolimata väljaminekust, mis tõi kaasa kümne miljardi dollariline investeering Occidental Petroleumisse. Tegu on veteraninvestori suurima investeeringuga rohkem kui aasta jooksul.

Fakt, et Buffetti üha laienev äri teenib talle rohkem, kui ta jõuab investeerida, on asi, mis teeks paljud ettevõtted kadedaks. Küll aga on mõningaid hoiatavaid märke, mis osutavad, et raha, mida Buffett ei investeeri, ei teeni tulu, mistõttu võib Berkshire aktsiahinda tabada sel aastal halvim tulemus pärast 2009. aastat.

Näiteks näitasid ettevõtte A-klassi aktsiad reedel börsi sulgemise hetkeks 5,7% tõusu, samal ajal, kui S&P börsiindeks kasvas 22%. Bloomberg kirjutas reedel, et analüütikud heidavad Buffettile ette, et ta ei kasuta ära praegust aktsiaturgude pikaajalist kasvutrendi.

Samal ajal andis Berkshire värsketes kolmanda kvartali tulemustes teada, et teenis 467 miljonit Kraft Heinzi aktsiatelt. Buffett on viimastel aastatel palju kannatanud Kraft Heinziga seotud tagasilöökide pärast.

Ühtlasi avaldas tugevat mõju Berkshire Hathaway kolmanda kvartali tulemustele Buffetti raudteeäri, mil õnnestus taasavada kõik rongiliinid, mida olid mõjutand üleujutused. Kuigi ka kaubavahetus kahanes, panustasid tema raudteeäri 5% kasumisse kõrgemad saadetise hinnad.