Aastavahetusel on meie sotsiaalmeedia kanalid igal juhul täitunud ilutulestikku kujutavatest videotest ja piltidest. Kuna suurem osa neist on tehtud nutitelefoniga ja hetke ajendil, siis leidub mitmeid kasulikke nippe, kuidas seda keerulist fotot võimalikult kvaliteetselt kaadrisse püüda.

Ära karda kasutada automaatset režiimi

Mõndadel nutitelefonide kaameratel on sisseehitatud tehisintellekt (AI), mis suudab tajuda pildistatavat objekti ning paneb automaatselt paika sobivaimad seaded. Huawei koolitusjuhi Jekaterina Mishina sõnul on automaatrežiimis ilutulestikku pildistades peamiseks trikiks õigel hetkel päästikule vajutamine. Kui pildistaja ei ole enda ajastuses kindel, võib Mishina sõnul proovida sarivõtet (burst), mis käivitub sõrme pikemalt kaamera päästikul hoidmisega. Hiljem saab kümnete piltide hulgast valida välja sobiva.

Kui pildistaja on edasijõudnum ja soovib ise seadistused paika panna, siis soovitab Mishina ilutulestiku jäädvustamiseks seadistada ISO vahemikku 50-100 ning kaadri pikkuseks 1-2 sekundit. „Kui ei õnnestu kaamerat ise seadistada, siis usaldada oma pildid tehisintellektile ning telefonile, mis tuleb abiks ja tuvastab ilutulestiku stseeni ning seadistab vajalikke funktsioone sellele vastavalt,“ ütles Mishina.

Lülita välk välja

Kuna on pime, siis tekib kiusatus kasutada välku. Välk teeb tegelikult pildi kvaliteedi halvemaks ning telefonil läheb foto jäädvustamiseks kauem aega. Selle tulemuseks on udune pilt või foto juba lõppenud ilutulestikust. Samuti häirib kaamera välk ümbritsevaid inimesi, seega lülita see julgelt välja. “Aina arenevate öörežiimidega ei olegi tegelikult põhjust enam välku kasutada, sest see ei aita kuidagi parema pildi saamisele kaasa. Öörežiim tajub valguse kogust kaadris, vähendab pildil müra ning rõhutab foto parimaid omadusi. Näiteks Huawei Nova 5T telefoni öörežiimiga tehtud piltide kvaliteet on võrreldav statiivil tehtud professionaalse fotoga” ütles Jekaterina Mishina.

Õige distants ja ümbritsevad objektid

Ilutulestiku pildistamisel on eesmärgiks küll selge pilt taevast, kuid valgusmängu jäädvustamine näiteks linna silueti või merevaate taustal annab pildile oluliselt suurema kunstilise väärtuse. Kui kohalik ilutulestik toimub näiteks mere kaldal või jõe ääres, leia koht, millelt jääks kaadrisse silmapaistva efektiga vee peegeldus või ilus valgustatud sild.

Eelistada võiks lainurk kaamerat või valida avatud koht, mida ei varjuta puud. Kõige ideaalsem on pildistamiseks paikneda asukohas, mis annab maapinna suhtes maksimaalselt 45 kraadise vaatenurga ilutulestikule.

Selge pildi ja video saladus on statiiv

Kõikidel telefonidel sisseehitatud stabiliseerimist ei ole ning sellisel juhul on ilutulestiku jäädvustamiseks palju abi statiivist, mis tagab nii pildistamise kui filmimise puhul selgema tulemuse. Kuid miks see nii on? Huawei koolitusjuhi sõnul teeb telefon ühe hetkega mitu pilti ning kleebib need parima tulemuse saamiseks kokku. Kui pind ei ole stabiilne, siis see funktsioon ei toimi nagu peaks ja tulemuseks on udusem pilt.

Muud loomingulised lahendused

Telefonides on kaamerafunktsioonile lisaks võimalik kasutada erinevaid loovaid lahendusi, mis teevad sinu ilutulestiku fotost silmipimestava meistriteose sotsiaalmeedias jagamiseks. “Näiteks light painting funktsioon on populaarne fototehnika, kus pikka säriaega kasutades joonistuvad valgusallikatest pildile kaunid kujutised. Samuti on Nova 5T telefonis olemas sisseehitatud filtrid, mida kasutada vahelduseks Instagramis leiduvatele ja mis annavad ilutulestiku fotole täiesti uued mõõtmed,” ütles Mishina.