Tõenäoliselt nii mõneski Eesti kodus võib olla selline IKEA Malm kummut, mis on põhjustanud sadades kodudes üle maailma ohtlikke olukordi. Väikelastele on kummuti pealekukkumine põhjustanud mitmeid surmasid.

Õnnetus võib üsna kergesti juhtuda, kui kummut ei ole seina külge kinnitatud ning avatud on suurem osa selle sahtlitest. Kasuliku testis kukkus kummut ümber, kui avasime MALM kummuti viis suurt sahtlit altpoolt üles.

Kui sahtlid on täiesti täis, võib kummut ümber kukkuda ka vähemate sahtlite avamisega. Eriti ohtlik on see lastele, sest nemad ei suuda tõenäoliselt kummutit endast eemale lükata.

Kummut peab olema kinnitatud!

Alates 2014. aastast on IKEA hoiatanud, et kummut on väga ohtlik, kui seda ei ole nõuete kohaselt seina külge kinnitatud. Varasematel kummutitel ei olnud kaasas seina külge kinnitamise komplekti, mistõttu on IKEA need tooted ka tagasi kutsunud. Kui kummutist loobuda siiski ei soovi, tuleks kummut kindlasti seina külge kinnitada, IKEA esindusest on võimalik saada tasuta kinnitamiseks mõeldud osad.

Hoiatus: MALM kummutid võivad kinnitamata ümber kukkuda!

Kui aga kapp ei ole kodus seina külge kinnitatud, eksitakse selgelt IKEA poolt kaasa pandud paigaldusjuhendi vastu ning sellisel juhul on kummuti kasutamine täiesti omal vastutusel. Eriti tasuks sellele mõelda, kui peres on väikseid lapsi, kes ei pruugi arvestada sellega, et kummut võib neile peale kukkuda.

Kummut on seeriast nimega Malm ja sellel võib olla kolm kuni kuus sahtlit. Esimesed surmad juhtusid juba 2014. aastal, misjärel hakkas IKEA kummuteid tagasi kutsuma ja pakkuma paranduskomplekte, millega saab need korralikult seina külge monteerida.

Kahtlemata ei ole see ainus mööbliese, millega nii kodus juhtuda võib. Seina külge kinnitamise kohustus on paljudel mööbliesemetel, mis valesti kasutamisel tõenäoliselt võivad ümber kukkuda.

Juhised seina külge kinnitamiseks