Ümarlaual osalesid Kristo Aab - LHV; Mihkel Nestor - SEB; Tõnu Mertsina - Swedbank; Tõnu Palm - Luminor. Vestlust modereeris Urmas Vaino.

Väljavõtteid mõttevahetusest

Analüütikud leidsid näiteks, et isegi eelmise kriisiga võrreldes tundub praegune pilt Eesti majanduse käekäigust üsna sünde. Tõnu Mertsina prognoosis, et kolmandaski kvartalis näeme kindlasti veel langust. Tõnu Palmi sõnul ei siin ei saa välistada kahekohalist miinusnumbrit. Kõik oleneb siiski sellest, kuidas suudetakse Eestis-Euroopas-maailmas viiruse levikule piir panna ja sellega võidelda.

Valitsuse majandusmeetmete kohta arvas Mihkel Nestor, et kui inimene saab leida uue töökoha, siis uue ettevõtte alustamine või ülesehitamine on keerulisem. "Kui täna räägime garantiide andmisest, käibelaenudest Kredexilt, siis need on lühiajalised. Kui aga kriis vinduma jääb, tuleb meetmeid hakata ümber mõtlema," rõhutas Nestor.

Ka Mertsina leidis, et kui juba praeguse paketi, mõne kuu hind on 2 miljardit, siis see läheb riigile väga kalliks maksma. "Ma kardan, et maikuuga me ei lahenda probleeme ära, toetuspaketti on vaja pikendada."

Palm rõhutas, et eriti tähtsad on siin eksportivad sektorid - sealt tuleb lisaraha majandusse, nemad lõid ka pärast eelmist kriisi töökohti. Kristo Aab nõustus, et kui näiteks teenindussektoril on oluline paar kuud üle elada, nad taastuvad kiiresti, sest elavad käibepõhiselt, siis tööstussektoris kui liinid kinni pannakse, investeeringud ei tasu ära ja ettevõtted kummuli lähevad, on see taastumine väga keeruline. "Valitsuse poolt oleks vaja kahtpidi lähenemist - on harusid, kus abi anda praegu, teiste puhul peab valitsus mõtlema pikemalt ette."

Mertsina tõi ka välja Eesti suure probleemi, kus eraisikute säästud on väga ebaühtlaselt jaotunud - hiljutise küsitluse järgi on koguni veerandil inimestest vaid sada eurot kuu lõpuks järgi, pooltel natuke rohkem. "Meie säästud on nii ebaühtlaselt jaotunud ja just sel osal inimestest, kes suudavad palgapäevast palgapäevani elada, läheb väga raskeks. Tänane olukord on just neile väga nukker."

Analüütikud leidsid, et seepärast tuleks valitsuse poolt võib-olla just esimest paketti pikendada.

Vaata ja kuula arutelu järgi ülalolevast videost!