Paljud on küsinud ja tahavad teada, et kui poodi minna, kuidas pärast kodus käituda ostetud kaupadega? Perearst Iris Koort rääkis ERR saates Ringvaade, et hetkel teada oleva info ja uuringute põhjal on teada, et koroonaviirus nakkab pindade kaudu.

Koorti sõnul saab eristada kolme erinevat tüüpi pindasid, millel püsib viirus laboritingimustes 24 tunnist kuni kolme ööpäevani.

1. Kuivained (pudruhelbed, riis, tatar, jahu)

Hetketeadmise kohaselt säilib viirus Koorti sõnul paberist ja papist pindadel 24 tundi. „Sellisel juhul on kaks varianti - kui me ei taha kõiki pakendeid desinfitseerimisainega üle lasta, siis võib jätta selle pakendi ööpäevaks näiteks esikusse kotti ja alles seejärel välja võtta," tõi ta välja.

Teine variant on see, kui pakist helbed muusse anumasse välja valada, pakk ära visata ja käed ära pesta.

2. Kile- ja plastikpinnad

Kile- ja plastikpindadel elab viirus labori tingimustes kolm ööpäeva. „Sellised pakendid oleks mõistlik kuuma vee ja seebiga kraani all üle pesta või siis desinfitseerimisainega ära puhastada," soovitas Koort.

Leiva, saia ja muude pagaritoodete puhul, mis on kilepakendis, soovitas Koort võtta näiteks leib välja, panna see puhtasse plastikust või muusse anumasse ja pakend minema visata.

4. Lahtised puu- ja juurviljad

„Neid katsutakse teoreetiliselt poes kõige rohkem - puu- ja juurviljade puhul peaks piisama 20-sekundilisest seebiga pesemisest. Pärast seda tuleks kindlasti korralikult ära loputada, et seebi jäägid maha saada," soovitas ta.

Muud soovitused poeskäigul

„Poodi minnes, peaksime mõtlema kindlasti seda, kes poodi läheb. Kindlasti vanemaealised ja riskigruppi kuuluvad inimesed, kroonilisi haigusi ja ägedat respiratoorset haigust põdevad inimesed kindlasti ei tohiks poodi minna," rõhutas Koort.

Teiseks peaks Koorti sõnul kindlasti peaks oma poekäigu ette planeerima, et see oleks võimalikult lühike ja ei kõnnitaks ilma asjata lettide vahel ringi ja ei katsuks asju. „Igast katsumisest jääb jälg ja me peame arvestama, et näiteks sama kaerahelbe- või piimapakki on enne meid katsunud kümne inimese käsi," lisas ta.

Poes peaks Koorti sõnul kindlasti hoiduma mobiiltelefoni katsumisest. Pole mõtet näiteks kummikindaid kanda, katsuda mingit poes olevat kaupa ja seejärel katsuda mobiiltelefoni, mis võib lihtsa liigutusega sattuda kõrva juurde.

Kasuta ühekordseid kotte

Üks asi, mis praegusel ajal on oluline - kasutada ühekordseid kotte. „Meil on pikka aega olnud liikumine, et võtame enda korduvkasutatava poekoti kaasa. Selle ökoharjumuse peaks ära unustama, kui me pärast igat poeskäiku ei desinfitseeri seda kotti," rõhutas Koort.

Näiteks Ameerika ühendriikides on oma poekotiga mitmes osariigis poodi sisenemine keelatud. Selle põhjuseks on see, et meie oma poekott on kindlasti hullemini saastunud, kui see, mis me poest võtame, kuna tõenäoliselt me ei pese seda pärast igat poeskäiku.

Samuti rõhutas Koort, et koju jõudes tuleks pind, kuhu me kodus poekoti asetame, ära puhastada, sest tõenäoliselt oleme seda poes pannud kassalindile või mõnele riiulile. „Viirust hävitavad ka täiesti tavalised puhastusvahendid, kui pindasid puhastada umbes 20 sekundit," sõnas ta.

Ühe desinfitseeriva vahendina võib kasutada ka 80-protsendilist viina. „Teadaolevatel andmetel see peaks toimima," lisas Koort.