Pool tundi enne keskpäeva oli Kuressaare keskväljak üsna inimtühi, miski ei viidanud sellele, et sinna võiks peagi koguneda hulk inimesi, kes avaldavad meelt liiga pikalt kestnud rangete piirangute vastu, mis Saaremaale ja mitmele teisele Eesti saarele koroonaviiruse leviku tõkestamiseks 14. märtsist kehtinud on.

Suurt hulka inimesi keskväljakule kokku ei tulnudki. Keskpäevaks kogunes oma toolidega sinna maksimaalselt kümme inimest, kes istusid pool tundi vaikides ja siis läksid igaüks ise suunda laiali. „Kui vaadata neid pilte, mis inimesed Facebooki üles panid, siis võib öelda, et see õnnestus,” tõdes samas aktsiooni korraldaja, kogupere ja elamuskeskuse Thule Koda juhataja ja Saaremaa vallavolikogu liige Andres Tinno, kes isegi keskpäeval Kuressaare keskväljakul kohal oli.

Kuigi väljakul endal mingit massikogunemist ei toimunud, hakkasid inimesed juba keskpäevast protestiaktsiooni AITAB! Facebooki lehele postitama pilte sellest, kuidas nemadki mujal Saaremaal aktsioonis osalesid ning protesti väljendasid. Istuti üksinda, paaridena ja perekondade kaupa. Solidaarsust saarlastele väljendasid eestimaalased ka naabersaartelt, mandrilt ja välismaalt.

Andres Tinno küsis pärast aktsiooni toimumist Saaremaa politseist üle, kas nende kohta mõni pretensioon ka esitati, kuid sealt kinnitati, et kõik oli korrektne ja needki inimesed, kes Kuressaare tänavatele olid oma toolidega meelt avaldama tulnud, pidasid kenasti 2+2 reeglist kinni.

Aktsioonist võttis osa ka mitu Kuressaare haigla arsti, sealhulgas haigla ravijuht Edward Laane, kes avaldas eile Delfile antud kommentaaris arvamust, et 1. maist võiks Saaremaale kehtestatud piiranguid leevendada. „Nädal langustrendi veel ja sellised üliranged meetmed pole enam õigustatud,” leidis ta.

Politseist võeti eile aktsiooni korraldanud Andres Tinnoga ka ühendust, kuna kardeti, et inimesed hakkavadki üleskutse peale reaalselt kogunema. See osutus siiski põhjendamatuks kartuseks – saarlased näitasid ülejäänud Eestile, kuidas ka eriolukorra tingimustes on võimalik viisakalt ja väärikalt oma meelsust väljendada.

Kuigi eile, kui info aktsioonist meediasse jõudis, lahknesid arvamused selle toimumise osas kahte leeri – kes toetasid ideed, kes pidasid seda tänastes oludes vastutustundetuks –, leiab Tinno ise, et arvamusi ongi igasuguseid.

„Ega neid arutelusid käis ka meie ürituse lehelt läbi, et mis me mõtleme ja kas oleme hulluks läinud. Aga toetus sellele aktsioonile oli täitsa olemas ja paljusid see 100%-line elu kinni keeramine ikkagi pitsitab,” lausus Saaremaa ettevõtja. Ise ta loodab, et saarlaste piirangute leevendamine jõuab juba homme valitsuse kriisikomisjoni lauale.

Sellele võimalusele viitas eile ka sotsiaalminister Tanel Kiik, kes ütles, et Saaremaa piirangute leevendamine sõltub sellest, kui palju on uusi nakatunuid ja tervenenuid. Ka konsulteerivad valitsuse liikmed otsuse tegemisel nii Saaremaa valla kui terviseametiga.

Kolmest peamisest põhjusest, mis pani saarlasi küsima protestiaktsiooni abil piirangute leevendamist, saab lähemalt lugeda sellest Ärilehe loost.

Tanel Kiik: meetmed pole seatud kellegi karistamiseks ega diskrimineerimiseks
Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles täna Delfile, et ta mõistab, et ettevõtjatel on tarvis teha erinevaid sõite ja need pole ainult kaubaveoga, mis toimib, seotud.


Tema jaoks on arusaadav ka saarlaste soov külastada sugulasi ja pereliikmeid mandril ning vastupidi. Paljudel on Saaremaal ka suvekodud ja muu tihe seos maakonnaga.


Kiik tõdes, et kuigi nakatunute arv Saaremaal on märgatavalt langenud, on see jätkuvalt üle Eesti keskmise ja Saaremaa on elanike arvu järgi jätkuvalt Eesti kiirema nakatumise kasvuga piirkond.


“Palun saagem aru, et meetmed pole seatud kellegi karistamiseks ja diskrimineerimiseks, vaid Saaremaa elanike elu ja tervise kaitsmiseks ja hoidmiseks. See on ka peamine argument, millest valitsuskomisjon saab võimalike leevendusotsuste puhul lähtuda,” selgitas Kiik.