Seni oli Eestis lubatud müüa ainult suitsetatavaid tubakatooteid. Suitsuvabade tubakatoodete üle on peetud pikki vaidlusi. Riigikogus arutati selliste toodete turule lubamise üle rohkem kui aasta. Tänavu veebruaris toetas riigikogu sotsiaalkomisjon ühehäälselt suitsuvabade tubakatoodete turule lubamist.

Neljapäeval vastu võetud seadusega tühistati Eestis üldine suitsuvabade tubakatoodete müügikeeld ja lubatakse uudsete suitsuvabade tubakatoodete käitlemine. Suukaudsele tubakale, närimistubakale, nuusktubakale ja teistele suitsuvabadele tubakatoodetele jäävad keelud kehtima.

Seaduse järgi peab toitlustuskohtades aga suitsuvaba toodet tarbima suitsuruumis. "Toitlustusettevõttes on suitsetamine ja uudse suitsuvaba tubakatoote tarvitamine lubatud üksnes suitsetamiseks ettenähtud suitsetamisruumis või toitlustusettevõtte müügikoha vahetus läheduses väljaspool siseruume asuval hooajalisel laiendusel," on seaduseelnõus kirjas.

Neljapäeval vastu võetud seadusega lubatakse ka e-sigarettides mentooli lõhna ja maitse lisamine. Riigikogu suitsuvaba Eesti toetusrühma esimees Tarmo Kruusimäe (Isamaa) sõnul võiks Eesti aga eeskuju võtta mitmetest Lääne-Euroopa riikidest, kus on lubatud lai maitsete valik. "Need riigid on mõistnud, et alternatiivsed tooted aitavad tubakakahjusid vähendada, sest need pakuvad alternatiivi kahjulikumale traditsioonilisele sigaretile. Aasta-aastalt leiab see mõtteviis riigikogus üha enam toetust ning loodetavasti suudame piiranguid veelgi leevendada," lausus Kruusimäe ERRile.

Alates 20. maist kaovad Eesti turult mentooliga sigaretid

20. maist kaovad Eesti ja kõigi teiste Euroopa Liidu liikmesriikide turult mentooliga sigaretid, küll aga pole keelatud nende tarbimine ning samuti ei puuduta piirang vesipiibutubakat.

Otsus, et maitsestatud tubakatooteid hakatakse samm-sammult keelustama, langetati juba 2014. aastal EL-i direktiivi vastuvõtmisega. Sellised tubakatooted kaovad Euroopa Liidu kõigi liikmesriikide turult. „Keeld puudutab kõiki tehnilisi viise sigarettidele maitse andmiseks, kõiki filtreid, kapsleid ja muid võimalikke lahendusi,” täpsustas sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna keskkonnatervise ja kemikaaliohutuse juht Aive Telling Kasulikule tänavu jaanuaris.

„Eristava maitse või lõhnaga tubakatoodete keelamine ei tähenda kõigi üksikute lisaainete välistamist, kuid kohustab tootjat vähendama lisaainete või nende kombinatsioonide kasutamist sel määral, et need ei annaks tubakatoodetele eristavat maitset või lõhna," selgitas Telling.

Tellingu sõnul tehti seda selleks, et tootjad ja kauplejad saaksid oma tegevust paremini planeerida. „Suurema müügimahuga maitsetubakatoodete ehk siis mentooliga tubakatoodete pikem üleminekuaeg oli vajalik ka selleks, et anda tarbijatele piisavalt aega suitsetamisest loobumiseks,” ütles ta.